Jaktmässan läggs ned: ”Det har varit en smärtsam process”

Publicerad:
Jaktmässan som arrangerats i Rottneros park i tio års tid läggs ned. Ett nödvändigt beslut, menar Peter Besterman, efter att kommunen beslutat att höja hyran i parken. Foto: HP Skoglund

Hyran i Rottneros park höjdes till det dubbla. Det blev spiken i kistan för jaktmässan. Nu meddelar arrangören att mässan läggs ned.

– Det har varit en väldigt smärtsam process, säger Peter Besterman.

Att årets jaktmässa Drömjakt i Rottneros kan ha varit den sista har VF rapporterat om tidigare. Och nu har arrangören Besterman AB bestämt sig för att den kommer att läggas ned.

Huvudanledningen till det är det faktum att kommunen höjer hyran i parken under den aktuella helgen från 165 000 kronor till 300 000 kronor.

Enligt Peter Besterman skulle den höjningen innebära ett allt för stort risktagande för bolaget.

– Vi är ju ett företag som lever på intäkter, och när man gör ett sådant här stort projekt är det förknippat med väldigt mycket risk. Det är rätt galet, man jobbar halva året för att det ska gå i lås och så kanske det regnar helgen man kör – då har man jobbat förgäves.

Om hyran hade legat kvar på årets nivå hade det varit en annan sak, menar Peter Besterman.

–Det är så små marginaler. Är det dåligt väder blir det noll intäkter, men väldigt mycket utgifter.

Att flytta arrangemanget till en annan – och billigare – helg är heller inte så enkelt som det kanske kan låta.

– Vi har haft ett inarbetat koncept som ligger på en speciell plats och ett speciellt datum och då är det en risk att flytta på det. Den helgen vi har haft mässa har det varit en stor mässa i Åre helgen innan och en stor jakt- och fiskemässa i Elverum helgen efter. Många utställare tycker det är jättebra för då har man åkt till Åre, oss och sen till Elverum.

Kan det hända att mässan återuppstår på något annat ställe?

– Det kan det göra, men inte i sommar. Nu är det för sent. Många utställare har lagt sina budgetar och ska man flytta ett sådant här arrangemang till en annan kommun måste man göra lite undersökningar först.

Men det finns sådana tankar?

– Ja, absolut. Vi har ju investerat mycket i det här. Vi bytte namn och inriktning till årets mässa och det hoppas vi ska leva vidare. Och jag har pratat med olika kommuner som vill att vi ska komma och titta på vad som kan vara möjligt, och jag har själv egna tankar. Just nu är det mest i Värmland, men det kan vara aktuellt med andra platser också.

Peter Besterman beskriver att beslutet om nedläggning av jaktmässan inte har varit enkelt.

– Det har varit en väldigt smärtsam process. Det här har varit en jättestor del av mitt liv i tio års tid. Nu är det lite lättare när man fattat beslutet. Det frigör väldigt mycket tid för mig som jag kan lägga andra projekt, säger han och avslutar:

– Men jag tror och hoppas att vi ska kunna tillbaka på en annan plats och kommun 2024.

Artikeltaggar

Besterman ABMässorNöje/KulturParkerPeter BestermanRottnerosVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare