Hoppa till huvudinnehållet

Nu satsar ICA Maxi på dygnet runt-öppet: ”Enkelt för våra kunder att handla”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Ica-handlaren Christer Johansson är spänd på hur den nya butiken ska tas emot. ”Det ska bli spännande att testa det här konceptet och se om det kan tillföra något till både oss och till området Bergvik och Karlstad”.
Ica-handlaren Christer Johansson är spänd på hur den nya butiken ska tas emot. ”Det ska bli spännande att testa det här konceptet och se om det kan tillföra något till både oss och till området Bergvik och Karlstad”. Foto: Lisa Olaison

Ica Maxi på Bergvik satsar på dygnet runt-öppet. Planen är att den lilla obemannade butiken ska stå klar lagom till jul.

– Vi har alltid stängt på Maxi på julafton och juldagen. I år kommer vi förhoppningsvis att kunna ha en liten butik öppen, säger Ica-handlaren Christer Johansson.

Strax öster om Ica Maxis entré, till vänster om busshållsplatsen, pågår arbetet för fullt med att färdigställa en mindre dygnet runt-öppen butik utanför den stora. Två containrar har satts ihop, och totalt kommer här att vara en handelsyta på 60 kvadratmeter.

Ica Maxi Bergvik ingår i ett pilotprojekt och är först ut av alla Maxibutiker i Sverige att öppna en dygnet runt-butik av det här slaget. De kommer att ansluta till konceptet Ica to go som många andra Ica-butiker redan gjort.

– Det ska bli spännande att testa det här konceptet och se om det kan tillföra något till både oss och till området Bergvik och Karlstad.

Allt för måltiden

Just nu håller man på att installera kylar och frysar, hyllor och skyltar. Sortimentet kommer att vara begränsat jämfört med den stora butiken. Men här kommer ändå att finnas allt du kan behöva till frukosten, lunchen eller middagen.

– Vi kommer att ha ett sortiment på 800 - 1 000 artiklar, säger Christer Johansson, och fortsätter:

– Är det på sommaren och du kommer på att du vill grilla. Då ska du kunna åka till oss och se till att du får till en bra middag på grillen. Det sortimentet vi har kommer att räcka långt men vi kanske inte har alla tacos varumärken utan vi har bara ett. I butiken har vi kanske fyra eller fem.

För att kunna handla i butiken krävs att man har appen Ica to go. Man loggar in med Bank-id och då öppnas dörren. Sedan går appen in i scanningsläge så att man kan scanna varorna man vill handla. När man handlat klart sker betalningen med bankkort eller Swish. När betalningen sedan gått igenom använder man appen för att öppna dörren igen.

Christer Johansson jämför det här lite med självscanningen som infördes 2006 och e-handeln 2014.

– Branschen var till exempel inte mogen för e-handel 2014 men var extremt mogen när pandemin slog till. Det är lite grann det som gjort att vi vill testa det här när vi fick höra om det.

– Vi är väldigt nyfikna på hur det kommer att funka i den butiken men även om man kan ta det där vidare och få andra användningsområden för det på något sätt.

Servicepunkt

Med hjälp av Centrum för tjänsteforskning på Universitetet i Karlstad har man även intervjuat 200 kunder för att ta reda på om man exempelvis glömt att köpa en vara – kan tänka sig att kompletteringshandla det i den lilla butiken.

– Över 40 procent sade i den undersökningen att de då skulle gå in i den butiken.

Den nya butiken ses som en servicepunkt där man bland annat hoppas kunna locka in kunder som åker förbi på E18 men också vara en service för de som jobbar obekväma tider på dygnet.

– Vi försöker göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att handla, oavsett när man vill handla på dygnet, säger Christer Johansson.

Artikeltaggar

ApparBergvikButikerChrister JohanssonHandelIcaICA ABKarlstad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.