Hoppa till huvudinnehållet

Lars Lerin sörjer sin mamma: ”En kan väl säga att hon var min tvillingsjäl”

Publicerad:
Lars Lerin.
Lars Lerin. Foto: Tommy Andersson

Den 3 november förlorade Lars Lerin sin mamma, Gerd Lerin. I början av december är det begravning.

– Det är ju den människa som stått mig närmast i livet. En kan väl säga att hon var min tvillingsjäl, säger den folkkära konstnären och tv-profilen.

I samband med att Lars Lerin utsågs till julvärd för två år sedan, berättade han i VF att hans mamma alltid tycker att han ska "tacka nej till sådana här grejer".

I dag, liksom då, lockar det fram kärleksfulla skratt.

– Hon har alltid varit så, att man helst inte ska märkas och synas. Det har hon varit rädd för jämt. Jag minns när jag skulle ge ut min första bok och hon sa att "nej men Lars, jag tror väl inte att du ska behöva göra det?" Hon har alltid varit så himla tillbakadragen.

Lars Lerin är tv-aktuell i släktforskningsprogrammet ”Vem tror du att du är?” och senare i år i ”Stjärnorna på slottet”.
Lars Lerin är tv-aktuell i släktforskningsprogrammet ”Vem tror du att du är?” och senare i år i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Tommy Andersson

Gerd Lerin blev 92 år.

– Det är en lättnad och en sorg samtidigt, för hon var så sjuk i så många år. Det var skönt för henne att äntligen få somna in.

Begravningen äger rum den 2 december.

– Hon stod mig ju så nära. Det är ju den människa som stått mig närmast i livet. En kan väl säga att hon var min tvillingsjäl. Jag gick ju till och med hos psykolog när jag var i 25- 30-årsåldern för att jag var så rädd att hon skulle dö. Jag var så beroende av henne då när jag var yngre.

Lars Lerin släktforskar i tv: ”Det var ju rena rama... Så mycket elände!”Lars Lerin klar för ”Stjärnorna på slottet”: ”Aldrig träffat någon av de andra”

När vi talas vid är Lars Lerin på väg hem från Dalarna. Anledningen till resan får han inte avslöja. Egentligen skulle han varit på den egna konsthallen, där 26-åriga Johanna Backman från tv-succén "Lerins lärlingar" ställer ut igen med start i helgen.

– Hon är helt fantastisk. Det är makalöst att något sådant bara kan komma fram. Hon har verkligen hittat sitt språk.

"Det är så stort för mig”, säger Johanna Backman om att få ställa ut hos Lars Lerin.
"Det är så stort för mig”, säger Johanna Backman om att få ställa ut hos Lars Lerin. Foto: HP Skoglund

Johanna Backmans konstnärliga utvecklingskurva har gått spikrakt uppåt sedan det första avsnittet sändes för några år sedan. Hon har bland annat fått ställa ut i Stockholm på Liljevalchs. Motiven i hennes akvarellmålningar består till stor del av kändisar och vänner, men Backman målar även interiörer och byggnader, och katter.

– Hon har ju liksom inte någon utbildning på konstskola eller så, utan det här är någonting som bara kommit fram efter tv-programmet vi gjorde. Det började lite trevande, sen var det som att skruva på en kran. Hon har blivit helt besatt av att måla och det blir fantastiska porträtt, där hon verkligen lyckas hitta karaktären hos människor. Hon är för jävligt bra, som han sa Mårten Castenfors på Liljevalchs. Han är också helt såld på henne.

Johanna Backmans utställning på Sandgrund Lars Lerin pågår till och med nyårsafton.

En serie självporträtt.
En serie självporträtt. Foto: HP Skoglund
Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson förekommer i Johanna Backmans målningar. Vid sidan av kändisar som Anders Bagge och Zlatan Ibrahimovic.
Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson förekommer i Johanna Backmans målningar. Vid sidan av kändisar som Anders Bagge och Zlatan Ibrahimovic. Foto: HP Skoglund
Harry Potter ligger Johanna Backman varmt om hjärtat.
Harry Potter ligger Johanna Backman varmt om hjärtat. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

BegravningDalarnas länLars LerinLerins lärlingarLiljevalchsMagdalena AnderssonNöje/KulturNyårSandgrundSandgrundStockholmUtställningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.