Hoppa till huvudinnehållet

Då höjs VA-taxan med 19,5 procent

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Vatten- och avloppstaxan i Forshaga höjs rejält. Däremot finns det lite pengar att spara på renhållningen framöver – om man ser till att sortera mycket själv.
Vatten- och avloppstaxan i Forshaga höjs rejält. Däremot finns det lite pengar att spara på renhållningen framöver – om man ser till att sortera mycket själv. Foto: Forshaga Kommun

Forshagaborna får förbereda sig på ett klart dyrare vatten efter nyår. Taxan höjs med 19,5 procent.

Dessutom införs under 2023 dubbla avfallskärl – vilket kan leda till en avgiftshöjning även för renhållningen. Eller en sänkning.

Det är flera faktorer som gör att Forshaga kommun tvingas höja VA-taxan. Grundförutsättningen är att kostnader för vatten och avlopp ska finansieras av VA-kollektivet, och just nu har många kommuner problem.

Detta eftersom flera av de kemikalier som används i reningsprocessen normalt importeras från Ryssland, vilket just nu är omöjligt.

– För de kemikalierna handlar det om en kostnadsökning på 100 procent, säger kommunalrådet Per Lawén (S) som dessutom hänvisar till stora investeringar i VA-systemet på sistone, bland annat i form av ett nytt vattenreningsverk.

För en normalvilla som gör av med 150 kubikmeter per år handlar det om 130 kronor extra i månaden.

Bruna kärl ska placeras ut

Vad gäller renhållningen står Forshaga kommun i princip red att rulla ut det nya systemet med matavfallskompostering. Varje villaägare får ett nytt, brunt kärl vid sidan av det gamla gröna. Det kommer man att ha 14-dagarshämtning på.

Avgiften kan som en följd bli både dyrare och billigare. Om man väljer månadstömning på sitt gröna kärl blir det en sänkning mot i dag på 541 kronor, medan det blir 240 kronor dyrare för den som fortsätter med tömning varannan vecka.

– Det ska löna sig för den som anstränger sig lite extra för att sortera och minska sitt avfall, menar Lawén.

Information kommer att skickas ut inom kort till hushållen i Forshaga. Den nya renhållningsordningen är tänkt att tas i drift under första halvåret 2023.

Artikeltaggar

ForshagaForshaga kommunKemikalierPer LawénSamhälleVAVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.