Hoppa till huvudinnehållet

Årets julklapp presenterad – alla mormödrar jublar (och några barnbarn också)

Publicerad:
Årets julklapp sticker ut som extra varm och mjuk. Bara att greppa stickorna och dra igång: en rät och en avig, en rät och en avig.
Årets julklapp sticker ut som extra varm och mjuk. Bara att greppa stickorna och dra igång: en rät och en avig, en rät och en avig. Foto: Tommy Andersson

Glöm telefoner, surfplattor och andra svindyra tingestar. I år är det mjuka paket som gäller.

Årets julklapp är nämligen – det hemstickade plagget.

– Otroligt roligt! Att sticka är det bästa som finns, säger Lena Alteblad som driver Stick & Sy i Karlstad.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) har alltsedan 1980-talet satt fingret på trenderna, vilket inneburit att allt från pokerset till spikmattor och råsaftcentrifuger sålt bättre än vad som kanske annars vore motiverat.

De senaste åren har det blivit lite mindre hyper-kommersiella val, såsom återvunnet plagg, mobillåda och stormkök. Och nu fortsätter man alltså på den linjen, med det hemstickade plagget.

Om man ska hinna klart innan julafton gäller det att inte maska.
Om man ska hinna klart innan julafton gäller det att inte maska. Foto: Tommy Andersson

Motiveringen har med vår omvärld att göra: krig i Ukraina, galopperande inflation, el- och drivmedelspriser som skenar. Hushållen har det mer knapert, vilket kan kräva alternativa sätt att hålla sig varm. Som att sticka sina egna kläder.

När Lena Hultgren på Stick & Sy fick nys om nyheten på torsdagsmorgonen kunde hon inte annat än jubla:

– Jag fick se det på Facebook, otroligt roligt! Det enda man hade kunnat önska var att de presenterade det lite tidigare under året, det tar ju tid att sticka ett plagg, säger hon i en liten paus mellan kunderna.

Solveig Normann från Skoghall har stickat stora delar av sin höstensemble själv, och efter besöket på Stick & Sy lär det bli mera.
Solveig Normann från Skoghall har stickat stora delar av sin höstensemble själv, och efter besöket på Stick & Sy lär det bli mera. Foto: Tommy Andersson

Ja, faktum är att bara under den korta tid VF:s utsända besöker butiken passar minst ett halvdussin kunder på att fylla på garnförråden. Lena Alteblad konstaterar att hon har väldigt många trogna stamkunder, varav långt ifrån alla är till åren komna.

– Det är en hel del yngre som kommer in och handlar, det gör mig så glad. Det här är ju ett kulturarv som vi behöver vårda.

HUI har också noterat detta: på det sociala mediet Tik-Tok trendar sticknings-relaterade kanaler, och i storstäder runt om i världen blir ”stickad graffiti” allt vanligare. Själv har Lena Alteblad klätt en cykel som står uppställd inne i Mitticity.

Cykeln inne på Mitticitys torg har Lena Alteblad iklätt egenstickade alster. Användes bäst när regnmolnen håller sig undan.
Cykeln inne på Mitticitys torg har Lena Alteblad iklätt egenstickade alster. Användes bäst när regnmolnen håller sig undan. Foto: Tommy Andersson

– Det var ett kul projekt!

I sina hyllor har hon garn i alla möjliga olika färger och varianter: kashmir, merinoull, silkesgarn, alpacka och så vidare. Själv gillar hon att blanda mohair och ull, exempelvis i den tröja hon själv har på sig. Nästa projekt har hon dock fått på beställning från sjuåriga barnbarnet Hugo:

– Ja, jag fick ett meddelande häromdagen, ”Farmor, kan du inte göra nya sockor till mig i julklapp!”. Kanske hade det något med saken att göra att jag satte Spiderman-knappar på de plagg han fick förra gången, haha...

”Det här kom ju med bra tajming, för i januari fyller butiken 20 år”, konstaterar Lena Alteblad om HUI:s julklappsbeslut.
”Det här kom ju med bra tajming, för i januari fyller butiken 20 år”, konstaterar Lena Alteblad om HUI:s julklappsbeslut. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ButikerFacebookGraffitiHandelKarlstadKläderMitticityTrender

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.