Hoppa till huvudinnehållet

Trycket på stugor minskar – mäklaren spänd inför vintern

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Trycket på stugor och fritidshus i Branäs har förvisso minskat något, men det är jämfört med en onormal period under pandemin.
Trycket på stugor och fritidshus i Branäs har förvisso minskat något, men det är jämfört med en onormal period under pandemin. Foto: Håkan Strandman

Intresset för fritidshus i fjällen exploderade under pandemin.

Nu skönjas en viss återgång på marknaden, även i Branäs.

– Pandemin var ju ingen normal marknad, säger Steinar Lund, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Han är lite spänd inför vintern. Det är nu och kommande månader som är Branäsmäklarnas högsäsong. Och då gäller det att vara på tå.

– Vi har ju ibland köpare som kommer upp, som vill köpa i december och ha tillträde innan jul. Och det är också något vi förbereder säljaren på att det kan bli snabba tillträden när marknaden väl drar igång, säger han.

Svensk fastighetsförmedling har i skrivande stund åtta objekt till salu vid och på Branäsberget med visningar inbokade i slutet av den här veckan. Sammanlagt är det drygt 25 stugor och lägenheter ute för försäljning, enligt Hemnet.

Prisutvecklingen har gått hand i hand med tillväxten på anläggningen och har varit smått otrolig de senaste åren.

Med pandemiåren som en otrolig och onormal topp.

– Det är lätt att tänka att det ”oj, nu har det börjat gå tillbaks”, men då får man ställa sig frågan till vad? Om man tänker sig pandemin som toppen på ett berg och när man tänker omsättningar av fastigheter i stort så kan man inte leva med den toppen för all tid, säger Steinar Lund och konstaterar:

– Att vi är tillbaks på en mer normal marknad har inte något med Branäs att göra, så tror jag det är i hela Sverige.

Nu väntar man bara på kallgrader och snö i Branäs. Om drygt en månad är tanken att öppna anläggningen för säsongen.
Nu väntar man bara på kallgrader och snö i Branäs. Om drygt en månad är tanken att öppna anläggningen för säsongen. Foto: Daniel Olausson

SVT Jämtland slår fast i ett inslag tidigare i veckan att pandemiårstrycket har lugnat sig även på andra håll. Här lyfts Vemdalen och Storhogna som tydligast av exemplen där man snarare lättat pustar ut över att det inte är lika hysteriskt på marknaden som på sistone.

Även vid andra fjällanläggningar ser man hur antalet fritidshus till salu är markant fler jämfört med bara ett år sedan.

Jämförelsen är dock snårig, anser Steinar Lund. Han har själv tittat på egna siffror och ser hur man det senaste året – från dagens datum till den 15 november 2021 – sålt 99 objekt, att jämföra med 85 årsperioden innan.

– Och det är jättesvårt att se på marknaden på 2-3 månader, det är för kort period.

Har kundstocken förändrats under pandemin?

– Ja, det är klart att norrmännen har sållats bort under pandemin eftersom de inte fick komma till Sverige, och vi hade nog trott att fler norrmän skulle ha sålt under pandemin. Det har också varit fler svenska köpare än innan, säger han och konstaterar att norrmännen är på väg tillbaks in på marknaden.

Hur ser ni på den här vintern då?

– Nu sitter vi bara och väntar på snön och det ska bli spännande att se vad som händer med utbudet, det vet vi inte riktigt än. Men det som har sålts för vår del känner vi har varit bra.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBranäsFastigheterFritidshusHemnetHus och hemMäklare

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.