Hoppa till huvudinnehållet

Hovfjällets vd orolig för konkurrenterna: ”Långsiktigt vore det katastrof”

Publicerad:
Den första snön har kommit till Hovfjället och nu börjar man längta efter att säsongen ska starta.
Den första snön har kommit till Hovfjället och nu börjar man längta efter att säsongen ska starta. Foto: Jonas Persson / Hovfjället

Den första snön föll över Nordvärmland under onsdagsmorgonen.

På Hovfjället är man nu en månad från säsongsstart.

– Kul, det känns som att det är på gång nu, säger vd Johan Larson.

I Branäs fick man skrapa rutan, i Mattila har marken färgats vit och på Långberget såg man med tillförsikt redan härom dagen på den närmsta framtiden med tanke på väderprognoserna.

Och på Hovfjället fångade Jonas Persson det första tunna snötäcket på en bild till anläggningens sociala medier.

Den 17 december öppnar man för säsongen, som sedan avslutas helgen den 7-9 april.

Men någon konstsnöproduktion har det inte blivit än, då behöver temperaturen krypa nedåt ytterligare några grader.

– Än så länge är det lugnt, vi behöver bara en 4-5 dagar för att få upp ett par nedfarter, så än så länge är det ingen fara på taket. Men självklart står vi redo, säger Johan Larson.

Hur tänker du inför vintern?

– Vi ser med tillförsikt på säsongen. Vi hade en bra säsong förra året och jag tror att man trots världsläget faktiskt prioriterar den här typen av semestrar. Vi kanske i bästa fall kan dra nytta av att vi är lite billigare och ligger lite närmare än andra anläggningarna.

Orolig för närmsta konkurrenterna

Osäkerheten hos närliggande skidanläggningar som den på Valberget i Torsby, samt dem i Ekshärad och utanför Sunne ser Johan Larson däremot med oroliga ögon på.

– Jag ser det inte som konkurrens utan jag ser det som otroligt viktigt att vi föder nya skidåkare. Om de här anläggningarna försvinner så rent egoistiskt och kortsiktigt gynnar det säkert oss, men långsiktigt vore det katastrof. Jag hoppas att det finns lösningar för dem, om inte i år så åtminstone för många år framåt.

Hur påverkas ni?

– Det är klart att vi påverkas som alla andra, så är det ju. Sedan sitter vi just nu i ett okej avtal, men vi är på väg in i en ny verklighet för oss och jag förstår att man inte kan riskera en massa i de här små föreningarna där det sitter ideella människor i styrelsen. Här är vi ändå lite större, men ändå små jämfört med de stora. Så det är en ny verklighet även för oss.

Utökat med laddplatser

Bokningsläget är ändå bra, bättre än förra året, och nu när den ovanligt milda hösten börjar övergå till vinter lär suget efter att åka skidor uppstå hos allt fler.

Hovfjället bjuder annars inte på några större märkbara nyheter till den här säsongen.

– Men vi har fått upp tio nya laddplatser, det tycker vi är viktigt och ligger bra i den här tiden. Oerhört viktigt för tillgängligheten, säger Johan Larson.

Artikeltaggar

BranäsHovfjälletLångbergetNäringslivTurismVäderVäderprognosVindVinter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.