LEDARE: Swisha aldrig nån med försörjningsstöd

Ledare
PUBLICERAD:
Historier om hur många sluter upp kring ekonomiskt utsatta familjer med hjälp till exempelvis vinterkläder värmer – men det gäller att hjälpen sker på rätt sätt.
Foto: Jessica Gow/TT
Du är väl försiktig när du hjälper en vän eller bekant med pengar till det allra nödvändigaste? Vi har trots allt skapat ett system där hjälp till de mest ekonomiskt utsatta är något fult som kan bestraffas.

VF har i ett par artiklar uppmärksammat ensamstående tvåbarnsmamman ”Mona” som lever på försörjningsstöd som nu är så lågt att hon själv inte alltid har råd att äta för att barnen ska slippa gå hungriga.

Efter den första artikeln strömmade hjälpen till.

Till VF berättar ”Mona” nu ett par veckor senare bland annat om hur ”en person swishade en slant så jag kunde köpa vinterkläder och skor till dem, vilket var det bästa av allt. Nu är vintern räddad! Den lilla tösen kan leka i snön hur mycket hon vill nu. Så det är helt underbart!

Helt underbart, fint och medmänskligt – men uppgiften gav mig samtidigt rejält ont i magen. Swishade?

Jag håller krampaktigt tummarna för att alla inblandade läst på hur man kan hjälpa en vän eller bekant med försörjningsstöd utan att det får oönskade bieffekter på nästa månads utbetalning.

Betala gärna en matkasse eller vinterjacka för någon som själv inte har möjlighet – men swisha för allt i världen inte pengar som syns på nästa bankutdrag!

Personer som lever på försörjningsstöd måste redovisa alla inkomster, även pengagåvor ämnade för specifika inköp och tillfälliga lån av en kompis, till socialen. Alla insättningar på bankkontot via exempelvis Swish räknas regelmässigt av från biståndsnormen.

Det är exempelvis därför det extra bostadsbidrag till barnfamiljer som förra regeringen införde under pandemin och den nya regeringen nu förlängt till i mitten på nästa år, inte ger försörjningsstödshushållen en extra krona i stöd om inte kommunen gjort undantag (vilket få kommuner gjort). Det är ju en ”inkomst” som vilken som helst. Alla andra hushåll med barn och bostadsbidrag får däremot ett 25-procentigt påslag på bidraget.

Det är ett sätt att hyggligt enkelt rikta ett ekonomiskt stöd till hushållen som hårdast drabbas av den pågående ekonomiska krisen – förutom den där detaljen att de som har det allra sämst ekonomiskt kanske inte omfattas.

Till de allra mest utsatta på försörjningsstöd kommer istället … ingenting.

Det fastslås i Socialtjänstlagens fjärde kapitel: ”den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå”. Försörjningsstödet ska inte bestraffa eller håna eller hänga ut ekonomiskt utsatta familjer, utan just garantera dem ett stöd det går att leva skäligt på.

Och vad som är ”skäligt” har förarbeten till lagen upprepade gånger angett vara en standard som ”en låginkomsttagare på orten normalt kan kosta på sig".

Ändå har försörjningsstödet i de allra flesta kommuner fortfarande inte höjts i år, trots en inflation på nio procent! Om det ekonomiska biståndet bedömdes vara existensminimum i för elva månader sedan – ja, då har det i över ett halvår legat under existensminimum.

Hur många har under dessa månader desperat försökt klara sig på ett stöd som räcker till allt mindre i mataffären? Som lånat pengar de aldrig kan betala tillbaka? Som varenda dag går ytterligare lite mer back ekonomiskt?

Det är rent omoraliskt att ingen uppskrivning av riksnormen har presenterats i år. Detta handlar om hushåll som inte får behålla det högre bostadsbidraget, som inte kan utnyttja det marginellt lägre bensinpriset, som inte heller kommer att få en spänn tillbaka i elstöd (eftersom det är en ”inkomst” och räknas av försörjningsstödet).

Träder inte kommunerna själva in nu och räknar upp stödet, vilket de kan göra precis när de vill, återstår egentligen bara välgörenhet av privatpersoner och organisationer för att hålla hushåll flytande i vinter. Välgörenhet som dessutom noga måste utformas på ett sätt som inte får negativa konsekvenser på försörjningsstödet. Det är ovärdigt och omoraliskt en välfärdsstat

Sveriges skyddsnät måste vara bättre än så här.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.