Hoppa till huvudinnehållet

Adrian, 18, bygger limousin – av två (!) Volvobilar: ”Vi tog till tigersågen”

Publicerad:
Adrian och hans kompis Josef hade sett liknande projekt på sociala medier och bestämde sig för att testa på egen hand. Och hela arbetsprocessen kan följas på grabbarnas Tiktok-konto.
Adrian och hans kompis Josef hade sett liknande projekt på sociala medier och bestämde sig för att testa på egen hand. Och hela arbetsprocessen kan följas på grabbarnas Tiktok-konto. Foto: HP Skoglund

Adrian Sylvander, 18, och hans kompis Josef bygger en egen limousine.

Av två gamla Volvobilar.

– Vi tänker ha den till studenten, säger han.

Det är kanske ingen skönhet – än. Men har sin egen charm. Adrians kombination av en Volvo 745:a och 945:a som med både rost, flera slitna färgnyanser och allmänna ofärdighet står säkert parkerad intill landsvägen mellan Gunnerud och Ekshärad.

Det växer till och med mossa på motorhuven.

– Den här har stått på ett jaal sedan 2004. Farsan fick frågan om han ville ha den så han erbjöd den till mig och jag sade att jag kunde ta den. Så den var vi uppe i Torsby och hämtade, säger Adrian Sylvander.

Han lyfter på huven. Där har han och Josef nyligen satt in motorn, en B19 hämtad från en Volvo 240.

Det är bara den mossbeklädda vita bilens framdel vi inspekterar Bakdelen står längre bort på gården.

– Vi tog till tigersågen, säger Adrian.

Bilen är förstås lite längre än vanliga personbilar och här bakom förarsätena är tanken är sätta in ännu en sätesrad som vända mot baksätet skapar den här limousinkänslan.
Bilen är förstås lite längre än vanliga personbilar och här bakom förarsätena är tanken är sätta in ännu en sätesrad som vända mot baksätet skapar den här limousinkänslan. Foto: HP Skoglund

Vi tittar närmre på den sorts söm som gör att den här bilen har väckt VF:s intresse. Bakändan av bilen består alltså av en röd 945:a som tillsammans med den främre formar den limousin som Adrian och Josef hoppas ha klar till sommaren.

– Vi tänkte ha den som studentbil först och att den ska vara i ordning innan dess. Nu har jag hoppat av skolan, men det blir väl student ändå, säger han.

– Jag fick bilen av någon uppe i Likenäs och har haft den för att köra med på isen, men så skar motorn och den har bara stått här. Så jag och min kompis fick för oss att göra det här.

Har ni sett något liknande tidigare?

– Vi har sett folk göra det förut och hade nog tänkt bygga av andra bilar först, men så hade jag den här så vi tänkte... ”varför inte?”.

Adrian Sylvander lyfter på den mossbeklädda motorhuven och visar motorutrymmet där den nya motorn nyligen fått plats.
Adrian Sylvander lyfter på den mossbeklädda motorhuven och visar motorutrymmet där den nya motorn nyligen fått plats. Foto: HP Skoglund

Kompisarnas bygge går att följa på den populära appen Tiktok och han får frågan om bilen snart är färdig.

Adrian skrattar.

– Nej, inte på långa vägar.

– Vi har fått i motorn och en växellåda, det har varit mycket rostlagning och annat. Vi har dragit el och så.

Vad skulle du säga återstår då?

– I alla fall bromsarna. Det måste vi få i först så vi kan provköra den. Sedan ska vi få i lite inredning också.

Om inte de olika nyanserna vore nog så är åtminstone ”sömmen” efter där bilarna svetsats samman bevis för var de olika har mötts.
Om inte de olika nyanserna vore nog så är åtminstone ”sömmen” efter där bilarna svetsats samman bevis för var de olika har mötts. Foto: HP Skoglund

Nej, än återstår mycket att göra på projektet som började i slutet på augusti. En sätesrad ska in också, vänd mot de tre sätena som redan sitter där bak och som ger den här känslan av att sitta i en limousin.

Men det är också hål i golvet, sladdar som hänger löst och Adrian hämtar en sopborste i lämplig storlek för att stödja upp bakluckan med när han ombes öppna den för VF:s kamera.

Och där ska ni väl ha något ljud också?

– Det blir det nog. Men vi har inte tänkt så mycket på det så jag vet inte... vi tar nog några basar och högtalare och sätter in där bak.

Adrian Sylvander har alltid haft ett idogt bilintresse och det tror han sig ha ärvt från sin far.
Adrian Sylvander har alltid haft ett idogt bilintresse och det tror han sig ha ärvt från sin far. Foto: HP Skoglund

Intresset, förklarar han, har han fått av sin far och han ser skruvandet lite lågmält som något att göra om dagarna.

Även om han nyss alltså hoppat av sin gymnasieutbildning är det inom industrin han ser sig framledes, som svetsare.

Inte något med bilar?

– Nej, jag tror inte det. Det är ju bara nytt där, och det är tråkigt. Det ska vara gammalt, säger han och poserar vid sina gamla Volvobilar medan kameran smattrar.

Vad tror du om det här då, får ni till det?

– Jag hoppas det. Bara vi får ihop den och får måla till den så är jag nog nöjd, ler han.

Än återstår en hel del arbete med limousinen. Först ska den få bromsar, innan det är dags för premiärtur.
Än återstår en hel del arbete med limousinen. Först ska den få bromsar, innan det är dags för premiärtur. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

EkshäradFordonHagforsLikenäsMotorTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.