Hoppa till huvudinnehållet

PT:n vill få fler att äta munkar: ”Ät gott – må bra”

Publicerad:
Andreas Lindblad, PT och kostrådgivare. Andreas Lindblads favoritmunk är den klassiska munken. Foto: Peter Bäcker

På sitt Instagramkonto ger Andreas Lindblad seriösa råd om kosthållning toppat med en hel del humor. Tanken är att lyfta filosofin han står för: ät gott – må bra.

– Det är väldigt roligt att kunna inspirera andra, säger han.

Det kan tyckas motsägelsefullt med en kostrådgivare som uppmanar till att äta mer munkar, men för Karlstadsbon Andreas Lindblad handlar det om att visa att det går att äta onyttigt och ändå må bra.

– Jag vill upplysa om kost och på ett skämtsamt sätt prata om hetsen som kan bli kring det, säger han.

Många tycker att det han gör är underhållande. Genom en karaktär pratar han om att hitta balans i kosthållningen och att ens diet ska vara hållbar i det långa loppet. Han lyfter fram sin filosofi, ät gott – må bra, ofta med hjälp av favoritfikat munkar.

Vill vara en förebild för unga

Andreas Lindblad har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar. Sedan ett år tillbaka är han både utbildad kostrådgivare och personlig tränare.

I samma veva lade han också karriären som professionell MMA fighter på hyllan. Sporten har han fortfarande kontakt med, främst genom att träna elever i den klubb han och några kompisar startade mitt under brinnande pandemi.

Många av hans elever följer hans Instagramkonto, som i dag har 1 400 följare. Därför känner han att det är extra viktigt att göra det här, för att vara en bra förebild som förespråkar ett sunt förhållningssätt till mat.

– Jag tycker inte man ska ha känslan att ”fan, jag får inte äta det där, jag måste äta något som är nyttigt istället”. Då bygger man upp en stigmatisering runt maten, och då mår man dåligt om man äter ”fel”.

Den nyttiga maten blir ett måste, vilket han menar är dåligt.

”Jag lägger ingen värdering i mat”

I kampsportsvärlden är det vanligt att banta inför tävling. De tävlande vill gå ner ungefär 10 procent av sin ursprungsvikt och gör det på en veckas tid, vilket Andreas Lindblad menar är ohälsosamt.

– Det finns egentligen inget positivt med det alls. Njurarna tar stryk och du är mer benägen att bli knockad. Det är verkligen bara en skitgrej de håller på med.

Han tycker inte man ska vara rädd för att äta. Kroppen behöver energi.

– Jag lägger ingen värdering i mat. Jag mår inte dåligt av att jag äter något onyttigt, säger Andreas Lindblad.

Foto: Peter Bäcker
Foto: Peter Bäcker
Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

DietKostMotion och hälsa

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.