Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson vill tillbaka till världseliten : ”Tjejsidan är väldigt stark”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
När Emma Nilsson fick chansen på världscupen i Holmenkollen mot slutet av säsongen visade hon vilken nivå hon kan klara av. Målet är att få fler chanser kommande säsong.
När Emma Nilsson fick chansen på världscupen i Holmenkollen mot slutet av säsongen visade hon vilken nivå hon kan klara av. Målet är att få fler chanser kommande säsong. Foto: JON OLAV NESVOLD

Våren 2021 fick Emma Nilsson ingen plats i landslaget och satsade vidare i egen regi.

Det gör hon även kommande säsong men siktar på att ta sig tillbaka via starka resultat på IBU-cupen.

– I slutändan är det individuella jobbet du gör i träning det viktiga, säger hon.

Vid världscuptävlingen i Holmenkollen som rundade säsongen 21/22 fick Emma Nilsson till slut chansen att visa vad hon kunde göra mot de allra bästa. Hon knep en 24:e plats och visade samtidigt att hon trots satsningen i egen regi kan göra sig gällande mot de bästa.

Det resultatet var en viktig boost för motivationen när hon klev in i försäsongen under början av sommaren.

– Det är alltid fint att komma ut mot de bästa och se att man klarar av det. Hade jag haft en dålig säsong i ryggen hade inte varit lika enkelt att ge sig i kast med träning under sommaren – visst var det bra för motivationen, säger hon.

Nilsson har trots allt många säsonger med landslaget i ryggen och även om den ekonomiska uppbackningen inte finns där finns möjlighet till sparring. Hon har dessutom snappat upp ett och annat som hon använder sig av i träningen.

– Jag är med i universitetslaget i Östersund som är en stark träningsgrupp, många ur svenska eliten är med där. Sen har jag också tränat och kört testtävlingar mot åkare som är med i a-laget. Så jag har ändå tillgång till bra träningspartners. I slutändan är det träningsjobbet som är det viktiga. Visst hade jag gärna åkt på höghöjdsträning utomlands, men det går att bedriva bra träning i Östersund och även i Torsby.

Hård konkurrens

I slutet av augusti säkrade Nilsson en bronsmedalj på rullskids-SM i knivskarp konkurrens. Hon sköt dessutom fullt i fyra skjutserier i distansloppet.

Det var längesen menar hon och form, det är färskvara. Men det var i vilket fall en indikation på en trygghet i skyttet hon nu hoppas kunna behålla när allvaret väntar. Resultatet i helgens Sverigepremiär i Idre kommer att utgöra grunden för om hon kan få chansen på IBU-cupen direkt.

– Det finns många duktiga men få platser – tjejsidan är väldigt stark just nu. Jag tror även Sverigecupen kommer hålla väldigt hög klass i vinter just tack vare det.

Nilsson hoppas att skytteformen från rullskids-SM ska vara intakt.
Nilsson hoppas att skytteformen från rullskids-SM ska vara intakt. Foto: MAXIM THORE

Första tävlingen på IBU-cupen körs i finska Kontiolahti 29 november.

– Jag vet inte mycket alls om mina chanser. Det kommer bero på hur det går i helgen, men min förhoppning är att få tävla internationellt. Får jag chansen där så gäller det att ta den också. Jag vet att a-truppen kommer ha förtur på världscupen så enda chansen att får vara med där är om jag presterar bra under en tid på IBU samtidigt som flera saknas. Men jag ska göra så gott jag kan och hoppas på att det leder till något gott.

Hon tror själv att skyttet kan vara det som tar henne tillbaka till världscupen.

– Det finns de som säkert åker snabbare än mig. Sen känner jag mig ganska trygg på skjutvallen. När jag kommer in och ser vimplarna så har jag en bra känsla för om jag ska skruva eller inte. Mitt skytte har funkat bra och det ska bli spännande i helgen, säger hon.

Linn Persson har sedan tidigare meddelat att hon inte kommer till start. Det handlar om en försiktighetsåtgärd för OS-guldmedaljören. För Värmlands andra OS-guldmedaljör, Mona Brorsson, är en start osäker efter en segdragen förkylning. Under torsdagen meddelade hon att hon in i det sista hoppas stå på startlinjen.

Artikeltaggar

Emma NilssonSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.