Insändare: Gör studieresor med tåg – inte flyg

Insändare
PUBLICERAD:
Även den kommunala skolvärlden bör anpassa sig till den rådande klimatkrisen, anser insändarskribenten.
Foto: Lisa Olaison
Jag har fått veta att det kommunala Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad genomför studieresor för sina elever utomlands (Bryssel och Rom) med flyg.

Eftersom flygets påverkan på de alltmer oroande klimatförändringarna är väl bekant, måste det sägas vara minst sagt anmärkningsvärt. Jag missunnar verkligen inte ungdomarna att lära känna världen, men det går att åka tåg istället. Annars är det enda rimliga att sluta med resorna. Klimatpåverkan blir ju inte mindre för att syftet med dem är vällovligt.

Särskilt problematiskt är det att dessa flygresor ordnas av vuxna i skolan, som man ju tänker har en viktig roll som etiska förebilder. Eller tror skolan inte att ungdomar tar intryck av faktiskt handlande?

Ikaros

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.