Hoppa till huvudinnehållet

Regionen svarar på kritiken om taligenkänning: ”Olyckligt”

Publicerad:
Göran Karlström är ansvarig för taligenkänning inom Region Värmland.
Göran Karlström är ansvarig för taligenkänning inom Region Värmland. Foto: Tommy Andersson

Region Värmlands arbete med att införa taligenkänning har kritiserats av vårdadministratörerna.

En kritik som Göran Karlström, som är ansvarig för taligenkänning, inte tycker är befogad. Däremot beklagar han att informationen inte nått ut till alla.

Flera vårdadministratörer har känt sig frustrerade och arga över hur regionen hanterat informationen kring taligenkänning. Många känner också att de inte fått vara med i själva processen, det här rapporterade VF om häromdagen.

– Jag är ledsen varje gång som en medarbetare känner att de inte fått information eller fått vara med. Det har inte varit vår mening, säger Göran Karlström, och fortsätter:

– Jag tycker naturligtvis alltid att det är väldigt olyckligt när någon anställd upplever att arbetsgivaren inte har skött informationsålägganden. Jag delar inte uppfattningen men det är svårt i en jättestor organisation att nå ut till alla överallt med allting.

”På tok för lång tid”

I dag finns det två sätt att dokumentera i regionens vårdinformationssystem inom Region Värmland. Antingen kan man diktera och läsa in med en mikrofon där någon annan, exempelvis en vårdadministratör, sedan skriver ut. Eller så kan man skriva in allting själv. Det regionen nu vill är att införa ett tredje sätt som innebär att man nu ska kunna tala in i en mikrofon samtidigt som texten automatiskt dyker upp på skärmen. Något som inte kommer att rucka på patientsäkerheten, menar Göran Karlström.

Anledningen till att regionen vill införa taligenkänning beror på flera saker. Bland annat vill regionen få en korrekt och snabb dokumentation, i synnerhet när det gäller sjukhusinläggningar och akuta besök. Man hoppas även att det här ska bidra till att göra informationen till patienter tillgänglig snabbare. Det här med tanke på den omställning som just nu sker inom hälso- och sjukvården när det kommer till god och nära vård – där patienten själv ska kunna vara mer delaktig i sin egna hälsa.

Det råder även brist på vårdadministratörer inom regionen. Under våren hyrdes upp emot tio tjänster in utifrån. I dag finns också en eftersläpning av outskrivna diktat som i volym motsvarar en veckas produktion som behöver tas om hand.

– Vi tycker att det är alldeles på tok för lång tid. Vi vill så ofta som möjligt att dokumentationen blir klar samma dag som man har haft kontakt med vården.

Den tvisteförhandling som pågår med facket Vision vill Göran Karlström inte kommentera, han bekräftar dock att facket anser att regionen inte har samverkat tillräckligt om det här.

– Jag vill betona att det här handlar inte om att vi tänker sparka en massa vårdadministratörer.

Undvika fallgropar

Taligenkänning kommer enligt regionen att göras tillgänglig inom hela hälso- och sjukvården som använder journalsystemet. Det är inte bestämt om det gäller alla eller exakt vilka yrkesgrupper som omfattas eller tidsaspekterna för införandet. Regionen kommer successivt att samverka och fatta beslut om detta.

Göran Karlström är även noga med att påtala att Värmland inte är först eller unika i den här satsningen.

– Nästan hela Sveriges röntgenläkare använder den här tekniken för röntgensvar, säger han, och fortsätter:

– Vi är rätt så sent på det och vi tar till oss av de erfarenheter som många andra har använt sig av innan för att försöka undvika en del fallgropar som man annars skulle kunna hamna i.

Roboten tar över delar av deras jobb: ”Frustrerad och arg”

Artikeltaggar

Göran KarlströmRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.