Hoppa till huvudinnehållet

Nu hamnar järnvägsmuseet på Roblox: ”Ett nytt ben att stå på”

Publicerad:
Några av tjänstepersonerna och politikerna provspelade järnvägsmuseet i Robloxmiljö vid måndagens workshop, till tonerna av den del spridda fniss och skratt.
Några av tjänstepersonerna och politikerna provspelade järnvägsmuseet i Robloxmiljö vid måndagens workshop, till tonerna av den del spridda fniss och skratt. Foto: Daniel Olausson

Hagfors järnvägsmuseum har hamnat på den populära spelplattformen Roblox.

Den är idag ett embryo av det den är tänkt ska vara när spelvärlden lanseras senare i sommar – då unik i sitt slag.

Verkliga platser i Roblox finns visserligen sedan tidigare. Men frågan är om man inte med fallet Hagfors och järnvägsmuseet blir först i sitt slag.

– Vi vill göra en annan sorts knytning, förklarar spelutvecklaren Johan Rosén från Karlstad Makers som presenterade den första prototypen av det robloxifierade järnvägsmuseet för kommunens tjänstepersoner och politiker på måndagen.

– Man ska kunna leta upp saker i den verkliga världen för att få belöningar i spelvärlden, precis som att man ska kunna leta upp saker i den digitala miljön och få belöningar i verkligheten.

Historier kan bli till utmaningar

Tanken är att i samverkan med både Visit Värmland och Compare skapa en spelvärld i Roblox som dels kan få spelaren – företrädesvis barn och unga — att upptäcka både museet och Hagfors och under måndagseftermiddagens workshop påbörjades arbetet med att ta fram spännande berättelser och historier som man sedan kan föra in i spelvärlden. Som i sin tur kan leda till uppdrag i spelet, och i verkligheten.

– Sedan ska vi också diskutera vilka aktörer som vi behöver ha inblandade och hur vi ska få det här till en hållbar lösning och som fortsätter utvecklas, säger Pernilla Bredberg, projektledare på Visit Värmland.

Johan Rosén från Karlstad Makers och Bloxcamp har byggt banan i Roblox och ser själv med spänning fram emot fortsättningen på projektet och utmaningen att sammanväva spel och verklighet.
Johan Rosén från Karlstad Makers och Bloxcamp har byggt banan i Roblox och ser själv med spänning fram emot fortsättningen på projektet och utmaningen att sammanväva spel och verklighet. Foto: Daniel Olausson

Parterna fortsätter träffas för att utveckla idén vidare de kommande månaderna. I vår är tanken att testköra spelet med en provgrupp och när museet öppnar i sommar ska spelvärlden lanseras på plattformen och dess 200 miljoner spelare världen över.

Syftet är också att engagera såväl kulturen som skolan i projektet. Exakt vad slutprodukten blir återstår att se.

– Man kan tänka sig en Hagforsportal som man kan ha olika saker i. Jag vet att Uddeholm är intresserat och det kan finnas ingångar till allt möjligt. Det är jätteroligt och spännande om man har Hagforshatten på sig, ler Christina Axelsson, verksamhetschef för Hagfors järnvägsmuseum.

Och syftet för er är att nå en annan målgrupp?

– Vi vill ha fler besökare till museet så vi kan visa vilket fantastiskt museum vi har. Då blir det här ett nytt ben att stå på.

Pernilla Bredberg, projektledare Visit Värmland, Christina Axelsson, verksamhetschef, samt Johan Rosén från Karlstad Makers och Bloxcamp i den miljö vid järnvägsmuseet som nu ska robloxifieras.
Pernilla Bredberg, projektledare Visit Värmland, Christina Axelsson, verksamhetschef, samt Johan Rosén från Karlstad Makers och Bloxcamp i den miljö vid järnvägsmuseet som nu ska robloxifieras. Foto: Daniel Olausson

LÄS OCKSÅ:

Roblox ska leda museet in i framtiden: ”Provspelar nästa vecka”

Artikeltaggar

Christina AxelssonHagforsHagfors järnvägsmuseumHistoriaKarlstadMuseumSamhälleSpelUddeholmVisit Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.