Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänstpersonal stal Anders 95-åriga mammas Ipad: ”Man blir så förbannad”

Publicerad:
Anders Nordströms 95-åriga mamma fick sin Ipad stulen. Bara han och 20 (!) olika hemtjänstanställda har varit i hennes lägenhet. Foto: HP Skoglund

Anders Nordström läste i VF om en äldre Karlstadsbo som blev bestulen på 1 500 kronor ur sin plånbok, troligen av hemtjänstpersonal. Han drog näven i bordet, och hörde sen av sig.

I princip samma sak hände nämligen hans 95-åriga mor, då hon blev av med sin Ipad.

– Att stjäla från värnlösa människor, det får bara inte ske!

Det var den 6 juni som Anders Nordström var hemma hos sin mamma, som bor i en egen lägenhet på Rud men har flera dagliga besök av hemtjänsten. De tittade tillsammans i Ipaden på nyheter och Facebook, som de brukar göra.

– Det är inte så mycket mamma klarar av längre, sen hon ramlade och gjorde illa sitt ben för ett par år sedan. Hon är sängliggande mest hela tiden. Men hon tycker det är trevligt att titta i Ipaden ibland, berättar Anders.

Fyra dagar senare, när han hälsade på igen, var dock apparaten som uppslukad av jorden. Under mellantiden hade inga andra än hemtjänstens personal varit hemma hos henne. Men inte två eller fem eller ens tio olika anställda, skulle det visa sig.

Nej, dubbelt upp: 20 olika personer.

– Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på det. Visst, det var början av sommaren, men 20 olika? På fyra dagar? Chefen jag pratade med om stölden beklagade förstås och tyckte det var för jäkligt, och han skulle ta upp saken med personalen.

Anders Nordström menar att det inte handlar om pengarna som Ipaden var värd, utan känslan att hans värnlösa gamla mamma inte ska kunna vara trygg ens i sitt eget hem.
Anders Nordström menar att det inte handlar om pengarna som Ipaden var värd, utan känslan att hans värnlösa gamla mamma inte ska kunna vara trygg ens i sitt eget hem. Foto: HP Skoglund

Det var det sista Anders Nordström hörde från Karlstads kommun. Några veckor senare när han återigen var tillbaka hos sin mor och mötte ett par rutinerade anställda frågade han dem.

– De hade inte hört ett dugg om stölden, så de blev också förvånade och upprörda.

Anders Nordström poängterar att det inte handlar om pengarna som Ipaden var värd, utan vanmakten i vetskapen att hans mamma inte kan känna sig trygg ens i sitt eget hem. Han berättar att han omedelbart efter stölden såg till att ta med sig alla hennes värdesaker, smycken och annat, hem till sig.

– Ska det behöva vara så? Det är ju inte klokt, egentligen. Min mamma var en gång i tiden en stark, vacker kvinna med drömmar och tro på framtiden. Nu är det inte mycket livsgnista kvar, och en sån här händelse gör det inte bättre.

Han menar att notisen i VF häromdagen om stölden på ett äldreboende i Karlstad gjorde att alla känslorna av vanmakt och ilska flödade tillbaka.

"Det är något i grunden fel när så många olika anställda kan rotera”, menar Anders Nordström.
"Det är något i grunden fel när så många olika anställda kan rotera”, menar Anders Nordström. Foto: HP Skoglund

– Det är ju nåt i grunden fel på systemet när så många olika anställda kan rotera, och uppenbarligen har ju inte kommunen kontroll. Tar de utdrag från belastningsregistret på alla? Hur pratar de om sånt som respekt och människovärde?

Anders suckar och biter ihop käkarna. Han berättar om hur han frågade efter namnet på moderns kontaktperson, för att kunna ställa direkta frågor. ”Det är bara att skriva på ett papper i lägenheten, så tar personalen med sig det”, blev svaret.

– Inga epostadresser. Inga telefonnummer. Jag skulle skriva på ett papper. Hur jag skulle få svar på det har jag ingen aning om. Vad är det för system?

Kommunens svar om stölden: ”Ser allvarligt på det”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHemtjänstKarlstadKarlstads kommunRudStölderVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.