Hoppa till huvudinnehållet

Processen fortsätter – kommunen lämnar inga garantier om Gamla kraftstationen

Publicerad:
Ovissheten kring Gamla kraftstationen i Deje fortsätter. Nu anser Forshaga kommun att bollen ligger hos kulturföreningen.
Ovissheten kring Gamla kraftstationen i Deje fortsätter. Nu anser Forshaga kommun att bollen ligger hos kulturföreningen. Foto: Lena Richardson

Den segdragna processen kring Gamla kraftstationen i Deje drar ut på tiden ytterligare.

Detta efter att Forshaga kommun tecknat ett korttidsavtal med Fortum fram till årsskiftet.

VF har i flera artikler på sistone speglat problemen kring Gamla kraftstationen, som till stor del går ut över kulturföreningen som hyrt in sig där och byggt upp en populär verksamhet.

Fastighetsägaren Fortum har dock sagt upp hyresavtalet med Forshaga kommun och aviserat en rejäl hyreshöjning; från 32 000 till 167 000 kronor per år. För kulturföreningens sida är det otänkbart, så man har begärt garantier från Forshaga kommun att de täcker de ökade kostnaderna.

I ett pressmeddelande som gick ut på fredagen konstaterar nu Forshaga kommun att man tecknat ett kortsiktigt hyresavtal med Fortum. Från 1 november, då det gamla avtalet gick ut, och fram till årsskiftet. Detta för att ge ytterligare tid till processen.

– Vårt mål har hela tiden varit ett avtal som vi alla kan enas kring. Både Fortum och föreningen som driver Kraftstationen har fått igenom önskemål men båda parter har även fått backa och kompromissa i vissa punkter, säger kultur- och fritidschefen Claes Havimäki i pressmeddelandet.

Lämnar inga garantier

Kravet från kulturföreningen att kommunen ska lämna garantier tänker man dock inte gå till mötes. Åtminstone inte fullt ut:

– Det är många föreningar som har det tufft just nu. Samtidigt har kommunens ekonomi utmaningar med högre kostnader på de flesta områden. Ekonomiska garantier kan inte lämnas i nuläget, men kommunen arbetar alltid för att säkerställa att meningsfull verksamhet kan leva kvar, säger Claes Havimäki.

Han menar att kommunen visat att Gamla kraftstationens framtid är en prioriterad fråga, genom att man tecknat hyresavtal för en lokal som inte används av någon av kommunens egna verksamheter. Och det trots ett utsatt läge.

– Vi har gjort allt vi kunnat i dialog och åtgärder på fastigheten för att ta detta i mål och därmed garantera föreningens verksamhet. Nu är det upp till föreningen att ta beslut om huruvida de vill skriva på avtalet.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs hyran till 32 000 / 167 000 kronor i månaden. Rätt ska alltså vara per år.

Artikeltaggar

AvtalBostad och byggenDejeFastigheterForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKulturNöje/KulturPressmeddelande

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.