Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar från hela Värmland gör varietéshow på CCC: ”Viktig erfarenhet”

Publicerad:
Producenterna Elton Holm och Hanna Carling tillsammans med Maria Alm, verksamhetschef på Karlstad CCC och projektledarna Johanna Boes och Marcel Lindström.
Producenterna Elton Holm och Hanna Carling tillsammans med Maria Alm, verksamhetschef på Karlstad CCC och projektledarna Johanna Boes och Marcel Lindström. Foto: HP Skoglund

Av ungdomar, med ungdomar. Det är parollen när Carlstad Variety Festival genomförs på CCC på fredagen. Flamencodans, livekonst, musik och karateuppvisning är några av uttrycken i den två timmar långa showen.

– Clowner var på väg, men det blev det inget av, säger den 16-årige producenten Elton Holm.

Killarna i Hagforsgruppen Clash of Steel kan inte ha varit gamla när kommungrannarna Top Cats härjade i Melodifestivalen. Deras kontrabasdrivna rock'n'roll är något råare än Torsbygruppens, och låten de framför på den väldiga CCC-scenen sätter sig i huvudet efteråt.

Alex Andersson, Samuel Zetterman och Adrian Kleback i Clash of Steel. Ingår i gruppen gör också trummisen Emil Abrahamsson.
Alex Andersson, Samuel Zetterman och Adrian Kleback i Clash of Steel. Ingår i gruppen gör också trummisen Emil Abrahamsson. Foto: HP Skoglund

Clash of Steel är ett av musikinslagen i Carlstad Variety Festival, där det annars som namnet förtäljer handlar om en rik blandning av konstnärliga scenuttryck. Bakom idén står Marcel Lindström och hans gycklargrupp Narrarna. Lindström, som i somras arrangerade den succéartade cirkusfestivalen i Forshaga, styrde ihop en liknande scenshow under sina år på Tingvallagymnasiet i början av 2000-talet.

– Tanken med vår roll är att vi stöttar som mentorer och projektledare, men att det är ungdomarna som ska göra jobbet. Och det har de gjort till fullo. Behållningen med det jag själv gjorde på gymnasiet var gemenskapen. Att man lärde sig att det faktiskt går att genomföra saker även som ungdomar, saker som är helt fantastiska. Bara man samarbetar. Så tanken med detta är att ungdomarna som gör det här ska få blodad tand och vilja göra om det, säger han.

"I framtiden vill jag kunna driva mina egna projekt”, säger Hanna Carling, här tillsammans med Elton Holm och några av alla som ska uppträda på fredag. Och ja, visst är det ”Karl Bertil Jonsson”-skådespelaren Simon Larson som står där.
"I framtiden vill jag kunna driva mina egna projekt”, säger Hanna Carling, här tillsammans med Elton Holm och några av alla som ska uppträda på fredag. Och ja, visst är det ”Karl Bertil Jonsson”-skådespelaren Simon Larson som står där. Foto: HP Skoglund

Sundstaeleverna Hanna Carling, 18, och Elton Holm, 16, delar på ansvaret som producenter. Carling, vars mamma är frilansregissören Suzanne Carling, har medverkat i en rad uppsättningar med Värmlandsteatern genom åren.

– I framtiden vill jag kunna driva mina egna projekt, så då är det här en väldigt viktig erfarenhet att ha. Det är lärorikt att behöva ta kontakt med folk, att vara ansvarig och inte bara fungera som skådespelare eller musiker.

Elton Holm instämmer.

– Man får många kontakter och det är bra att ha framöver. Sen är det roligt också, det får man inte glömma. Det är därför jag går musikgymnasiet, jag ska hålla på med det estetiska.

Hela Värmland

En majoritet av de medverkade på scenen kommer från Sundstagymnasiet, men ambitionen har varit att få med ungdomar från hela Värmland.

– Vi har ringt runt till en massa folk. Det blir mycket musik, dans av olika sorter. Några tjejer gör ett k-popmedley, det blir eld och akrobatik och flamencodans med Bailando studios. Clowner var på väg, men det blev det inget av, säger Elton Holm.

Carlstad Variety Festival, som sponsras av Karlstads kommun och Region Värmland, startar klockan 19.00 på fredagen. Sammanlagt medverkar ett 60-tal ungdomar på scenen.

”Man får många kontakter och det är bra att ha framöver”, säger Elton Holm.
”Man får många kontakter och det är bra att ha framöver”, säger Elton Holm. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

DansEmil AbrahamssonFestivalerForshagaNöje/KulturShowerSimon LarsonSuzanne CarlingTingvallagymnasietVärmlands länVärmlandsteatern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.