Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Andra regler gäller för den politiska eliten – här fortsätter myglandet

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt har folkbokfört sig i sitt fritidshus och kan därför plocka ut generösa traktamenten och reseersättningar.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt har folkbokfört sig i sitt fritidshus och kan därför plocka ut generösa traktamenten och reseersättningar. Foto: Tim Aro/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Att skriva sig på en adress där man egentligen inte bor för att kunna plocka ut generösa ersättningar blir tydligen aldrig omodernt för en del rikspolitiker.

En överläkare stal en Iphone, värd 7000 kronor, från sitt gym men friades för stölden av tingsrätten. De menade nämligen att nån som tjänar en bit över en miljon kronor per år ”haft ringa motiv” att stjäla nåt värt 7000 kronor.

En man tar en mobil som inte är hans, gömmer den i sitt hem och nekar till att ha den när polisen knackar på efter att den stulna mobilen kunnat spåras via en app till mannens hem. Ändå frias han från stöld eftersom han inte ”behöver” stjäla mobiler utan har råd att köpa en.

Det är ett helt bisarrt rättsfall som jag tänker rätt ofta på trots att det nu gått mer än tio år.

Fuska som låginkomsttagare till dig 500 kronor mer i bidrag än du egentligen är berättigad till och åtalas för bidragsbrott – eller sno en mobil och lyssna på när tingsrätten hittar på ursäkter för dig. Eller låtsas bo i en sommarstuga många mil från resten av din familj och håva in tusentals kronor varje månad i ersättning från riksdagen …

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar återigen hur högt arvoderade rikspolitiker, i ett för de flesta helt obegripligt rus av girighet, anstränger sig för att plocka ut så mycket i ersättningar som de bara kan. Det räcker tydligen inte med riksdagsarvodet för den som har chansen att lägga fingrarna i fler syltburkar.

Det är bara några år sedan den nya finansministern Elisabeth Svantesson (M) i en granskning ertappades vara skriven på sommarstugan istället för tillsammans med resten av sin familj för att på så sätt kunna plocka ut riksdagsersättning för dubbel bosättning.

En liknande granskning i våras avslöjade ännu fler politiker av olika kulörer med liknande upplägg: boende på en adress, ofta tillsammans med en partner och barn, men skriven alldeles själv på en annan adress för att kunna plocka ut generösa ersättningar.

Att medvetet skriva sig på fel adress för vanligt folk är sedan några år ett folkbokföringsbrott, infört av den förra regeringen för att sätta stopp för bidragsfusk. De flesta som faktiskt dömts för det är hemlösa. Inte en enda bidragsfuskande politiker kan hittas i högen.

Det förklarar väl också varför så många rikspolitiker fortsätter testa gränserna trots att de borde veta att granskande journalister kommer att jaga dem. Det är inte som att de kommer att åka dit på det.

Inte många av dem i alla fall. En sosse, skatteutskottets tidigare ordförande pikant nog, valde i och för sig att snabbt avgå i juni efter att Uppdrag granskning då avslöjade att han var folkbokförd i ett ruckel till stuga utan ens en riktig toalett.

Men han verkar vara undantaget som bekräftar regeln.

Därför kan exempelvis sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson och riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt – född, uppvuxen och i hela sitt liv bosatt i Stockholm – plötsligt få för sig att skriva sig i sitt fritidshus. Ett fritidshus som ligger tillräckligt långt ifrån Stockholm för att han ska kvalificera sig för både en kostnadsfri övernattningslägenhet i huvudstaden – och generöst traktamente och reseersättning.

”Tillfället gör tjuven”, låter talesättet. Tillfället gör även myglaren.

Detta lär inte direkt motarbeta politikerföraktet.

Artikeltaggar

Elisabeth SvantessonGranskningarLedareOscar SjöstedtRiksdagenSverigedemokraterna