Hoppa till huvudinnehållet

Saga är kritisk mot stora halloweenfesten: ”Min vän blev våldtagen”

Publicerad:
Saga, som har valt att vara anonym, riktar kritik mot Nöjesfabriken efter deras stora halloweenfest.
Saga, som har valt att vara anonym, riktar kritik mot Nöjesfabriken efter deras stora halloweenfest. Foto: Peter Bäcker

Biljetterna var slutsålda veckor i förväg och över 2500 personer skulle festa loss på en årets största festkvällar. Men för Saga och hennes vänner blev det en av de värsta kvällarna i deras liv.

Nu berättar Saga att en polisutredning pågår, efter att en av hennes vänner blev utsatt för våldtäkt.

– Vad får en sådan här fest vara värd? undrar hon.

Ett glatt gäng med tjejer i 25-årsåldern rörde sig mot Nöjesfabrikens stora halloweenfest förra fredagen. Väl där skulle de möta upp ytterligare några vänner och tillsammans skulle de dansa natten lång.

– Vi hade inte varit iväg på något sånt på väldigt länge, men vi var väldigt taggade och redo. Det kändes som en kul grej och som att man kunde få leva lite som en tonåring igen, säger en av tjejerna – som vi i den här artikeln kommer att kalla för Saga.

De hade köpt ”tidiga biljetter” till festen vilket innebar att de skulle vara på plats redan runt klockan 22. Vanligtvis en ganska tidig tid i nattklubbssammanhang, men trots det berättar Saga att bussen in till stan var full med kraftigt berusade utklädda ungdomar.

– Utanför Nöjesfabriken stod vakter och kollade allas leg och sedan slussades man in till garderoben. Det var, bortsett från när man köpte i baren, enda gången man hade en kontakt med en nykter person.

Saga menar att hon och hennes vänner såg, vad de uppfattade var, alldeles för få ordningsvakter i förhållande till antalet besökare och att det därmed måste ha varit omöjligt för dem att ha översikt över allt som hände.

Trängsel retade

Saga berättar vidare att hon och hennes kompisar gick armkrok genom hela lokalen för att inte tappa bort varandra i folkmassan och att en känsla av obehag då uppstod.

– ”Om man skulle få panik här inne slutar det inte bra”, tänkte jag när vi gick där. Och det var omöjligt att hålla avstånd ifall man inte ville bli vidrörd.

På olika platser i lokalen säger hon också att hon såg flera besökare dricka medhavd alkohol ur pluntor, småflaskor och liknande.

– Det var ingen som hade uppsikt över det. De borde väl veta att folk smugglar in egen alkohol?

En sak hon dock berömmer Nöjesfabriken för är att de hade begränsat barbeställningar till ett glas per beställning.

– Visst blev man lite irriterad där och då för att man inte ville behöva stå i en lång kö igen, men det var faktiskt så här i efterhand en bra grej.

"Tog hårdast”

Väl på dansgolvet såg Saga och en del av hennes kompisgäng plötsligt hur en av deras vänner hängde över en mans axel. Saga berättar att de gick fram till mannen och vännen för att se vad det var som hände och vännen försökte då säga att hon inte ville följa med honom.

– Vi tog henne ifrån honom och då behövde vi direkt springa till en toalett för hon behövde kräkas. Hon upplevde att hon hade blivit drogad.

Tjejerna såg till att vännen kom hem säkert och några av dem valde samtidigt att lämna festen.

– Allt blev så olustigt efter det. Det var liksom ren tur att vi såg henne, jag vill inte tänka på vad som hade hänt om vi inte gjorde det.

Saga berättar om händelser som gjorde att festkvällen kom att bli en av de värsta i hennes liv.
Saga berättar om händelser som gjorde att festkvällen kom att bli en av de värsta i hennes liv. Foto: Peter Bäcker

Morgonen därpå förstärktes de olustiga känslorna.

– Det tog hårdast. Då fick vi veta att en av våra kompisar hade försökt ta sig hem efter stängning men ...

Saga pausar en stund innan hon fortsätter:

– Men hon vaknade några timmar senare på en annan plats än sitt hem, efter att ha blivit våldtagen.

En polisanmälan är upprättad, säger Saga, och därför vill hon inte berätta för mycket om händelseförloppet.

– Det känns så fruktansvärt att kvällen skulle sluta så, för någon som hade roligt när man senast såg och träffade dem.

"Kan vara fler”

Saga säger att hon givetvis inte tror att Nöjesfabriken inte bryr sig om sexuella övergrepp, eller att de på något vis vill uppvigla till brott. Men trots det håller hon dem delvis skyldiga för det som under halloweenfesten hände hennes två vänner och menar att de ”bäddar för att övergrepp kan ske”.

– Konceptet är dömt för att misslyckas. För unga människor som är för fulla på en plats som är för trång, med för få vakter, säger hon.

Hon ifrågasätter om det verkligen är värt att klämma in ”nästan 3000 fulla unga människor” på en och samma plats och hon drar paralleller till 2018 då polisen fick in två anmälningar om våldtäkt inne på Nöjesfabriken.

– När det här händer år efter år, på fest efter fest ... är det verkligen värt det då? Vad får en sådan här fest vara värd?

Saga menar att det inte spelar någon roll om de andra besökarna hade en bra kväll, när någon har blivit utsatt för sexualbrott.

– Andra kanske tyckte att kvällen var jätterolig – men någon har blivit våldtagen. Vi var tio stycken och två personer blev utsatta för grova grejer – då har jag också ganska svårt att se att det inte skulle vara fler.

Svarar på kritiken

Malin Lundberg, Nöjesfabrikens platschef, berättar att de under fredagskvällen hade totalt, under hela kvällen, 2650 personer inne i lokalerna och att det var som mest 2360 besökare på plats samtidigt.

När det kommer till personal fanns 21 ordningsvakter på plats, 12 värdar runtom i lokalerna och ytterligare två värdar vid varje toalett – en innanför och en utanför. Både ägare och platschef, alltså hon själv, var också patrullerande under festen.

– Totalt hade vi 82 personal den här kvällen, säger hon.

Malin Lundberg, Nöjesfabrikens platschef.
Malin Lundberg, Nöjesfabrikens platschef. Foto: Privat

Hon säger också att man från Nöjesfabrikens sida tar sexuella ofredanden och övergrepp på allra största allvar och att de har tagit till åtgärder sedan de uppmärksammade fallen för fyra år sedan.

Utöver att mer personal fanns på plats jämfört med 2018 har man bland annat har de anlitat fler kvinnliga ordningsvakter, hyrt in eventsjukvård och under pandemin passade man på att uppdatera brand-, kamera- och larmsystemet.

Nöjesfabriken har också sågat av alla toalettdörrar nedtill, ungefär två decimeter upp från golvet.

– Det är för att vi, och andra utanför, ska kunna se och höra om något konstigt pågår där inne. Övergrepp, till exempel, men också om det förekommer droger, säger Malin Lundberg.

Svårt att hålla koll

Även hon, liksom Saga, säger att det är ett problem att besökare tar med egen alkohol eftersom det ofta leder till att personalen får sämre kontroll över gästernas berusningsgrad.

– Folk står och häver i sig innan de kommer in hit, och även inne här med medhavda småflaskor, så att när de står framför kontrollen i entrén märker man inte på dem hur mycket de har druckit. Det är först när de varit inne hos oss en stund som det kickar in. Det är omöjligt att vid visitering i entrén hitta allt som är undangömt på kroppen.

Foto: Ida Myrin

Hon förnekar inte heller att det är möjligt att gäster har blivit drogade av andra gäster.

– Så har det tyvärr varit i alla år. Vissa gör det för ”rolighet” och andra för att de har en agenda. Tyvärr är det helt omöjligt för oss att hålla koll på sånt.

– Det är väldigt svårt överlag att ha koll på allt. Samtidigt som vi tycker att det är ledsamt att det händer saker hos oss är det inte konstigt att det gör det. Har vi flest gäster i stan en sådan här kväll är det hos oss det händer mest grejer. Oavsett det känns det oerhört tråkigt när gäster far illa på något sätt på vår anläggning.

Och det är, trots frustrationen, något som Saga har förståelse för.

– Jag förstår att det inte går att hålla koll på exakt allt exakt hela tiden, men då kanske man får fundera på om det verkligen är värt att ha ”årets största fest”, avslutar hon.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättHalloweenMänskligtNöjesfabrikenÖvergreppSexuella övergreppVåldtäkt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.