Hoppa till huvudinnehållet

I väntan på tävling: San Moteur till Menhammar Stuteri

Publicerad:
San Moteur befinner sig nu på Menhammar Stuteri.
San Moteur befinner sig nu på Menhammar Stuteri.

Problem med en kota innebär att San Moteur inte kommer att tävla på ett halvår.

Nu väntas det förmodligen avelsarbete på Menhammar Stuteri för stjärnhästen dit han kom under onsdagen.

San Moteur hade fantastiska framgångar under året och imponerade i start efter start. När han vann Jubileumspokalen på Solvalla i mitten av augusti gjorde han det på ett sätt som man sällan har sett tidigare.

Tanken var att han sedan skulle starta på Färjestad under Unionstravet för att gå vidare till SM på Åby och tävlande i Frankrike under vintern.

Men så blev tyvärr inte fallet då San Moteur fick problem med en kota i samband med en vrickning.

– Det blev ett litet ingrepp. Man trodde inte att det var något allvarligt från början och när man tittade var det också lindrigare än vad man på förhand trodde, berättar Håkan Arvidsson.

Åker dit ofta

Håkan har hela tiden varit tydlig med att han vill att San Moteur ska tävla ett par år till och han har matchat sin stjärna försiktigt.

Men nu kan det även bli ett avelsarbete för San Moteur.

– Menhammar Stuteri var på mig redan i juni men då sa jag att prio ett var att tävla i ett par år till. Nu kom Menhammar tillbaka till mig och vi kunde komma överens om ett upplägg där uppträningen fungerar lika bra som hemma. Deras anläggning är femstjärnig och jag kommer att åka dit ofta och dessutom finns förra proffset Daniel Olsson där, säger Arvidsson.

Han är noga med att prata vidare om kommande säsong på tävlingsbanan.

– Det här är inget som ändras för San Moteurs tävlande i framtiden utan det är ett komplement. Det är naturligtvis kul att få avkommor efter San Moteur. Det är tydligen ett tryck och det är många som vill ha honom till avel.

I nuläget kan San Moteur endast skrittas men om ett par veckor kan man börja att jogga med honom och sedan öka på träningen undan för undan i lugn och ro.

– Huvudbiten är att San Moteur ska tävla, vi vill vara med i de stora loppen nästa år och året efter det.

Vill starta på Färjestad

I april månad kommer han att dyka upp på tävlingsbanan igen om allt går som planerat.

– Tanken är att han ska göra två starter innan Elitloppet, eller en eventuell start i Elitloppet ska man kanske säga eftersom det är ett inbjudningslopp.

Det är såklart bara en formalitet med en inbjudan till det loppet. Under 2022 gjorde San Moteur sin årsdebut på hemmabanan Färjestad och Arvidsson hoppas på samma sak nästa år.

– Nu vet jag ännu inte hur propositionerna ser ut, men det skulle vara oerhört roligt om han kunde göra sin årsdebut på Färjestad. Det vore kul om det fanns i ett snabblopp på banan under den andra halvan av april, säger Håkan Arvidsson.

Artikeltaggar

Håkan ArvidssonSan MoteurTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.