Hoppa till huvudinnehållet

Därför femdubblar Fortum hyran för kraftstationen: ”Behöver titta på bakgrunden”

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje.
Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Ida Myrin

En drygt femdubblad årshyra för Gamla kraftstationen är en rimlig höjning, menar hyresvärden Fortum.

– Verksamheten har från det den började till var den är i dag ändrat karaktär och utvidgats väldigt mycket. Det betyder att det finns ett antal säkerhetshöjande åtgärder som behöver vidtas, säger kommunikationschefen Per-Oscar Hedman.

Kulturföreningen som driver Gamla kraftstationen i Deje är nedslagen. "Man skulle kunna säga att Fortum och kommunen drivit oss till vansinne under nio månader", sade verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg till VF på måndagen. Vidare anser föreningen att man fått stå ute i korridoren medan Fortum och Forshaga kommun förhandlat om ett nytt avtal det senaste dryga halvåret.

– Jag kan inte kommentera det egentligen, börjar Fortums kommunikationschef Per-Oscar Hedman, innan han ändå ger sin syn på hur förhandlingsarbetet skötts.

– Så här, jag har full förståelse för att kulturföreningen har ett oerhört stort intresse av att gå förbi kommunen och föra dialogen direkt med oss. Men eftersom det är kommunen som är vår hyresgäst, även om de i sin tur hyr ut kraftstationen till kulturföreningen, så för vi dialogen med kommunen. Och jag skulle säga att den dialog vi haft med kommunen har varit bra. Vi har försökt hitta vägar framåt i detta och det är klart att det tar ett tag. Sen kan jag även ha full förståelse om man upplever att det tar lång tid.

Linn Sönstebö Mossberg och kollegan Sandra Bornstedt framför Gamla kraftstationen i Deje.
Linn Sönstebö Mossberg och kollegan Sandra Bornstedt framför Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lisa Dammvik

"Höjs ännu mer"

Det nya hyresavtalet innebär bland annat att årshyran för Gamla kraftstationen höjs från 32 000 till 167 000. Men enligt Linn Sönstebö Mossberg stannar det inte där.

– Det blir 208 000 för oss, när momsen är inräknad. Fakturorna som vi tidigare fått från kommunen har varit utan moms. Nu har kommunen informerat oss om att hela beloppet ska faktureras oss i den nya hyran. Dessutom är hyran indexreglerad så redan inför 2024 höjs den ännu mer.

Vad gäller den nya hyran motiverar Per-Oscar Hedman det så här:

– Hade det bara varit en höjning rakt av, utan några andra skäl än att bara höja, hade den förstås varit kraftig. Men man behöver titta på bakgrunden till varför kostnaderna stiger kraftigt. Till att börja med, i det gamla avtalet ingick inte den använda elen, och det avtalet täckte inte ens våra elkostnader. En anledning till att vi har velat ha ett nytt avtal handlar också om säkerhetsfrågorna, eftersom det här ligger bredvid en operativ verksamhet som är i drift.

Han utvecklar:

– Kulturföreningens verksamhet har från det att den började till var den är i dag ändrat karaktär och utvidgats väldigt mycket. Det här betyder att det finns ett antal säkerhetshöjande åtgärder som behöver vidtas för att verksamheten ska kunna fortgå där. Att verksamheten växt innebär även ett ökat slitage, och det är de här sakerna som ligger bakom att hyran kommer att öka.

Nytt tillfälligt avtal

Fortum och Forshaga kommun har från och med tisdagen ett nytt provisoriskt avtal på plats, som sträcker sig fram till årsskiftet.

– Samma villkor gäller där som i det nya avtalet, säger Per-Oscar Hedman.

Hur ser ni på kulturverksamheten i Gamla kraftstationen, som i Värmland är mycket uppskattad?

– Vi håller med om och inser fullt ut att det här är ett viktigt landmärke. Det är därför vi också lagt ner så mycket tid på att försöka hitta en lösning som gör att det går att ha kvar verksamheten där den ligger, trots att den är belägen bredvid ett kraftverk i drift. Vi skriver även av investeringar på mycket längre tid än vad vi vanligtvis brukar. Alla de här sakerna gör vi för att vi är väl medvetna om verksamhetens betydelse som landmärke.

VF söker kommunstyrelsens ordförande i Forshaga, Per Lawén (S) för kommentarer.

Ödesdygn i Deje: ”Fortum och kommunen har drivit oss till vansinne”Fortum om Gamla kraftstationen: ”Lämpar sig inte med alkoholservering”

Artikeltaggar

ÅtgärderAvtalDejeEkonomiForshagaForshaga kommunFortumKommunstyrelsenLinn Sönstebö MossbergMomsNöje/KulturPer LawénVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.