Hoppa till huvudinnehållet

Enda caféet i Forshaga i konkurs: ”El- och råvarupriserna tog knäcken på oss”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Café Schackrutan har begärts i konkurs bara några månader innan ägaren Lill Hurtig skulle ha firat sitt tioårsjubileum.
Café Schackrutan har begärts i konkurs bara några månader innan ägaren Lill Hurtig skulle ha firat sitt tioårsjubileum. Foto: Privat

I lördags bjöds stamkunderna på tårta av Lill Hurtig på Café Schackrutan. Sedan bommade hon igen dörren. För gott.

– Ja, el- och råvarupriserna tog knäcken på oss. Extra trist, för i februari skulle det ha blivit tioårsjubileum.

Det var alltså i februari 2013 som Lill drog igång verksamheten, först på Storgatan och de senaste åren på Bruksgatan, i korsningen närmast Folkets hus. Där, i det enda renodlade caféet på orten, har Forshagaborna kunnat handla nybakat bröd, glass, tårtor och bakelser och även smörgåstårtor.

Något som fungerade alldeles utmärkt åtminstone fram till pandemin, konstaterar Lill Hurtig:

– Ja, då fick vi bli uppfinningsrika och sälja bröd utomhus. Det fungerade tack vare stöd från Tillväxtverket, sen hade jag hoppats att vi skulle kunna stå på egna ben när restriktionerna försvann, men då kom allt annat i stället. Elräkningen efter sommaren var plötsligt tre gånger så hög, råvarupriserna drog iväg nåt enormt.

Företaget begärdes i konkurs

När dessutom kunderna inte riktigt återvänt i den omfattningen som hade behövts fanns snart inga alternativ. I slutet av oktober begärde Lill sin verksamhet i konkurs, för att inte skulderna skulle fara iväg till orimliga nivåer.

– Vi kan ju inte ta 120 kronor för en bulle, som vi skulle behöva göra för att gå runt. Det känns väldigt trist förstås, särskilt som vi hade sett fram emot tioårsjubileet om några månader. Men det är som det är. Jag är ju pensionär så klarar mig förhoppningsvis. Men man hade ju velat sluta på sina egna villkor...

Hon berättar att caféets sista ordinarie dag var i fredags, men på lördagen bjöd hon in de mest trogna stamgästerna på en sista kaffekopp och tårtbit.

– Det är tråkigt att det inte ska gå att ha ett café här i Forshaga, men jag är inte den enda som drabbas av den här situationen. Vi har i princip bara pizzerior och frisörer kvar i centrum, känns det som.

Caféet går i konkurs: ”Väldigt dålig tajming”

Artikeltaggar

EkonomiForshagaKonkurserSkulderTillväxtverket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.