Hoppa till huvudinnehållet

1 500 kronor försvann från åldrings plånbok på boende

Publicerad:
En äldre Karlstadsbo kan ha fått pengar stulna av vårdpersonal. Nu ska ett värdeskåp installeras i personens lägenhet.
En äldre Karlstadsbo kan ha fått pengar stulna av vårdpersonal. Nu ska ett värdeskåp installeras i personens lägenhet. Foto: Henrik Montgomery/TT

På ett äldreboende i Karlstad blev en brukare nyligen bestulen på 1 500 kronor som hen hade i sin plånbok.

Det är inte första gången en liknande stöld inträffat på boendet.

Den drabbade personen bor i en egen lägenhet på boendet men har hjälp flera gånger per dygn av hemtjänst. Både brukaren och dennes anhöriga vet att 1 500 kronor stoppades i plånboken, och den förvarades oftast i personens rullator. Men plötsligt fanns bara 20 kronor kvar.

Under tiden det kan ha inträffat har brukaren haft besök av dag- och nattpersonal från hemtjänsten, samt även personal från Samhall som sköter vissa andra praktiska göromål.

Karlstads kommun konstaterar i sin internutredning att liknande stölder inträffat flertalet gånger i verksamheten, trots att åtgärder har vidtagits. Man bedömer därför som ett allvarligt missförhållande som anmälts till Ivo enligt lagen Lex Sarah.

Man kommer också att installera ett värdeskåp hos brukaren, så att liknande problem kan undvikas i fortsättningen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHemtjänstIvoKarlstadKarlstads kommunSamhallStölder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.