Hoppa till huvudinnehållet

Ödesdygn i Deje: ”Fortum och kommunen har drivit oss till vansinne”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg och kollegan Sandra Bornstedt framför Gamla kraftstationen i Deje.
Linn Sönstebö Mossberg och kollegan Sandra Bornstedt framför Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lisa Dammvik

Uppsägningstiden går ut imorgon tisdag, men ännu har inget långsiktigt nytt avtal träffats mellan Fortum och Forshaga kommun gällande Gamla kraftstationen i Deje.

Energijättens nya avtalsförslag skulle innebära en årshyresökning på flera hundra procent.

– Fortum och kommunen har drivit oss till vansinne under nio månader, säger den prisade kulturarenans verksamhetsledare Linn Sönstebö Mossberg.

Det var i vintras som Fortum sade upp sitt avtal med kommunen, och natten till tisdag går den nio månader långa uppsägningstiden ut. Båda parter har, bland annat i intervjuer med VF, varit tydliga vad gäller det ömsesidiga intresset för att hitta en ny lösning.

– Det är vår målsättning att ha ett nytt avtal på plats innan det gamla löper ut. Och som sagt, vi har en bra dialog, sade chefen för Fortums vattenkraftsanläggningar Katarina Atteryd Eckerwall i augusti.

Och för någon månad sedan landade det nya avtalsförslaget, som skulle innebära betydande kostnadsökningar. Linn Sönstebö Mossberg menar att förutsättningarna på "ett orimligt sätt ändrats fatalt".

– Den nya årshyran höjs från 32 000 i varmhyra till över 200 000 i kallhyra. Fortum har flaggat för att de ganska snart kopplar bort spillvärmen i samband med en renovering de ska göra i den intilliggande kraftstationen. Ett nytt värmesystem måste vi eller kommunen investera i.

Tillkommer gör också ytterligare ansvar för underhåll och skötsel av den gamla industribyggnaden, fortsätter Linn Sönstebö Mossberg.

”Förväntades skriva på”

I torsdags fick hon och hennes kollegor vad hon beskriver som ett slags underavtal i sina händer från kommunen.

– Det avtalet är egentligen en direkt spegling av Fortums nya avtalsförslag, som kommunen inte har skrivit på än. Vi förväntades i fredags skriva på underavtalet, men den ekonomiska risken törs vi så klart inte ta. Det vi behöver från kommunen är en skriftlig försäkran eller någon form av garanti för att de täcker de här nya kostnaderna som den stora höjningen av hyran och de nya elkostnaderna skulle innebära. För de här pengarna har inte vi.

”Fortum behöver reflektera”

Linn Sönstebö Mossberg har fortfarande en svag förhoppning om att, som hon uttrycker det, "Fortum tar det här en vända till och gör rätt".

– Man behöver inte göra många klick på Fortums hemsida för att hitta information om deras hållbarhetsarbete, där det sociala arbetet lyfts som särskilt viktigt. Det går också att läsa om respekt och hög etisk standard. Etik tycker jag är ett särskilt intressant begrepp, för det handlar ju egentligen om att reflektera kring moral. Jag tycker att Fortum behöver reflektera över sin egen moral i den frågan, när det handlar om en ort som de har hämtat miljarder och åter miljarder från genom sitt nyttjande av Dejeforsen.

Vad gör ni om den här skriftliga garantin från kommunen inte kommer?

– Då droppar vi nycklarna hos kommunen, så får de sköta resten.

”Blivit förminskade”

Linn Sönstebö Mossberg tycker att hela processen varit ”förnedrande”.

– Vi har på något sätt blivit förminskade i allt det här. Man skulle kunna säga att Fortum och kommunen drivit oss till vansinne under nio månader. Det är en känsla av hopplöshet. Det är härskartekniker från början till slut. För egen del kände jag någon gång i somras att gränsen för vad som är hälsosamt att gå igenom hade passerats. Men när jag tänkte på vad vi har skapat, vad det betyder för den enskilda besökaren, för anställda och ideella medarbetare, vad det betyder för Värmland, ja då orkade jag fortsätta lite till.

Kommunstyrelsens ordförande i Forshaga, Per Lawén (S), gav på måndagseftermiddagen en skriftlig kommentar till VF angående situationen.

”Tyvärr har det än så länge inte gått att förena alla krav och önskemål som parterna framfört i förhandlingarna. Från och med imorgon finns ett avtal på kort sikt som kommunen träffat med Fortum för att ge mer tid för parterna. För kommunen är det viktigt att verksamheten finns kvar och får möjlighet att utvecklas. Vi kommer fortsatt att stödja Gamla kraftstationen och se på olika möjligheter att lösa situationen. Vi kommer att så snart vi kan fortsätta dialogen med berörda.”

Fortum om Gamla kraftstationen: ”Lämpar sig inte med alkoholservering”Kraftstationens alkoholservering enda hindret för nytt hyresavtal
Gamla kraftstationen.
Gamla kraftstationen. Foto: Ida Myrin

Artikeltaggar

AvtalBostad och byggenDejeEkonomiEtikForshaga kommunFortumLinn Sönstebö MossbergMomsRenoveringarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.