Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtade skolsatsningar klara: ”En viktig pusselbit”

Publicerad:
Biblioteket har fått en egen ingång och syftet är att minska inflödet av människor i skollokalerna på Älvstranden bildningscentrum.
Biblioteket har fått en egen ingång och syftet är att minska inflödet av människor i skollokalerna på Älvstranden bildningscentrum. Foto: Daniel Olausson

Entrén har gjorts om, skolköket byggts ut och ett lärcentrum har etablerats.

På fredagen är det invigning för efterlängtade förändringar på Älvstranden bildningscentrum.

– Lärcentret är den stora grejen, den är extremt viktig för oss, säger Boo Westlund (OR).

Det är många flugor som slås i samma smäll när åtgärderna nu väl har genomförts och kommit på plats.

Det är efterlängtade sådana, att bygga om entrén till Älvstranden bildningscentrum är något verksamheten pratat om under lång tid, inte minst i samband med att ett misstänkt farligt föremål fick hela skolan att utrymmas i april 2019.

– Man måste se till att skolan är trygg för ungdomarna och föräldrar ska vara trygga i att lämna sina barn på skolan. Men ÄBC är en svår och stor byggnad där du har bowlingen, simhallen, kafeteria, idrottshallarna, ett bibliotek och däremellan ska elever röra sig för att gå till matsalen och så. Så det har varit önskvärt att få bort det, säger Boo Westlund, ordförande i barn- och bildningsutskottet.

Den flitige biblioteksbesökaren Elias Nilsson klippte bandet när den nya ingången till biblioteket invigdes.
Den flitige biblioteksbesökaren Elias Nilsson klippte bandet när den nya ingången till biblioteket invigdes. Foto: Hagfors kommun

Den stora grejen ser han vara införandet av ett lärcentrum där man numera kan studera på distans och till och med skriva sina tentor i lokalerna på ÄBC.

– Skolan är viktig för Hagfors och där är lärcenter en del i det vi kallar livslångt lärande just med möjligheten att vidareutbilda sig under livet, man kanske vill byta jobb eller bara bättra på de kunskaperna man har, säger Boo Westlund.

– Det är en bit till Karlstad, så här blir lärcenter viktigt så att man kan studera på sin hemort och just att man kan göra sina tentor i Hagfors är också en pusselbit, en viktig sådan.

Lärcentret har precis öppnat, men det är redan nu ett visst tryck på utbildningarna som i regel finns att söka året om.

– Sedan tar det säkert lite tid att arbeta upp det ordentligt, så det tar ett tag innan de som kommer hit eller de elever som nyttjar lärcentret upptäcker vilken pärla det är, säger Boo Westlund.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumBibliotekBoo WestlundHagforsOberoende realisterSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.