Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vem vill gå till sängs med USA?

Publicerad:
Vilka nya risker innebär ett svenskt Natomedlemskap?
Vilka nya risker innebär ett svenskt Natomedlemskap? Foto: Mindaugas Kulbis

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns nog många som hyllar USA för sin storslagenhet, fria konkurrens och att vara möjligheternas land. Men är det hela sanningen? Tyvärr inte!

USA har upprepade gånger lagt sig i andra länders inre angelägenheter och därtill startat många krig. USA:s toppstyrning av många internationella organisationer är välkänd. Den destruktiva hanteringen av pandemin dirigerades främst av USA genom Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Nedmonteringen av frihandeln startades på allvar med Trumps protektionistiska handelspolitik som i dagarna har nått en obehaglig nivå där USA bestämt att Kina varken får tillgång till avancerade halvledare till elektronikindustrin eller får köpa utrustning för sådan tillverkning. Eftersom Kina är helt beroende av dessa halvledare till elbilar, mobiler, datorer, robotar, tillverkningsmaskiner, etcetera, får detta ödesdigra effekter för världens största tillverkningsland. Samtidigt utnyttjar USA sin situation med dollarn som handelsvaluta att genom räntehöjningar skapa stor efterfrågan på dollar som kraftigt höjer dollarns värde, vilket i sin tur får enormt negativa effekter för EU, men kanske främst för alla utvecklingsländer som har lån i denna valuta.

Och sist, men inte minst, har USA genom NATO försatt hela Europa i en synnerligen svår ekonomisk och social situation, till stor del orsakad av NATO:s expansion i 14 öststatsländer och inblandningen i Zelenskyjs tillsättning som Ukrainas president. Därtill eskalerar USA konflikten genom att fylla Ukraina med vapen, skrämma med kärnvapenhot och diktera verkningslösa sanktioner. Är det verkligen USA och NATO som Sverige bör gå till sängs med? Vilka moraliska grundvärderingar står Sverige för? Vilka nya risker innebär ett NATO-medlemskap? På vilket sätt säkrar vid fred genom att öka den militära upprustningen och kanske placera kärnvapen på svensk mark? Det verkar som om Sverige har lurats in i en NATO-ansökan på mycket bräcklig grund? Ryssland har aldrig hotat Sverige!

Är inte sanningen den att USA redan efter andra världskriget ständigt har utpekat Sovjet och Ryssland som världens fiende, bara för att själv kunna utse sig till världens makthavare, och skenbar beskyddare. Om Sverige går med i NATO tar vi ett extraordinärt känsligt beslut som bestämmer Sveriges öde för många årtionden framåt. Borde vi inte folkomrösta om detta?

Christer Nylander

Artikeltaggar

Anthony FauciInsändareKärnvapenKrigNatoRobotarSanktionerUkrainaUSA