Maja, 15: ”Jag vill bli arkitekt – eller ingenjör”

Publicerad:
Niondeklassarna Iva och Maja imponerades båda av Vestres möbler och fick sig en och annan aha-upplevelse under torsdagens mässa. Foto: Daniel Olausson

Den här veckan är för ungdomarna.

Framtidsveckan i Hagfors, med torsdagens jobb- och utbildningsmässa som final.

– Den är bra, man får göra mycket annorlunda och lära sig saker samtidigt, säger Maja Andersson.

Hon går i en av niondeklasserna på ÄBC i Hagfors och trängs i foajén på skolan tillsammans med kompisen Iva.

Grundskoleeleverna i kommunen har deltagit på olika sätt under hela veckan där det har varit allt från diverse utmaningar till att bygga en solcellsdriven bil, tipspromenader och digitala föreläsningar.

Och Framtidsforum förstås. Mässan anordnas för fjärde gången, men för första gången på Älvstranden bildningscentrum.

– Det är roligt att få gå runt här och titta, fråga vad alla gör och speciellt de här med möblerna, säger Maja Andersson och vänder sig mot Vestres monter.

Kommunens näringslivsutvecklare Fredrik Igelström och Peter Törnqvist är några av hjärnorna bakom Framtidsveckan och är båda väldigt nöjda med flytten av mässan Framtidsforum till foajén på ÄBC.
Kommunens näringslivsutvecklare Fredrik Igelström och Peter Törnqvist är några av hjärnorna bakom Framtidsveckan och är båda väldigt nöjda med flytten av mässan Framtidsforum till foajén på ÄBC. Foto: Daniel Olausson

Tillsammans med åttor och nior från hela kommunen, och dem i Munkfors, var Maja och Iva på studiebesök under onsdagen på ett par av kommunernas alla arbetsgivare under konceptet Industrinatten.

Att det är tekniken som är fokus är ganska tydligt. Det är robotar av olika slag, dataprogram och fysiska maskiner och hjälpmedel, som dem som används inom omsorgen exempelvis.

Vad är ni intresserade av?

– Alla teknikgrejor bara, jag tycker det är kul med teknik, säger Maja.

– Matlagning, säger Iva.

Men det är inte mycket av den varan här?

– Nej, det är lite synd. Men det är kul ändå.

Vad ska ni bli när ni blir stora då?

– Jag vill jobba på restaurang, eller i ett bageri, säger Iva.

– Jag har väl inte så bra planer just nu, så det står väl mellan arkitekt eller ingenjör, något av det. Eller smide kanske, jag tycker var coolt det här med att pressa metallerna.

Framtidsforum 2022, jobb- och utbildningsmässa på Älvstranden bildningscentrum. Del av Framtidsveckan i Hagfors kommun.Niondeklassarna Samuel Henriksson och Edvin Brokvist.
Framtidsforum 2022, jobb- och utbildningsmässa på Älvstranden bildningscentrum. Del av Framtidsveckan i Hagfors kommun.Niondeklassarna Samuel Henriksson och Edvin Brokvist. Foto: Daniel Olausson

Skolkamraterna Edvin och Samuel vimlar också förbi. De båda har redan mer eller mindre bestämt sig för vad de ska studera på gymnasiet.

– Ja, jag vet redan. Det är solklart. Det blir Södra viken, skogsmaskin, säger Samuel.

– Och jag ska gå bygg, jag tror det i alla fall, säger Edvin.

Vad ger de här dagarna er då?

– Jag tycker det är bra att få en inblick i vad det finns för företag, ifall man skulle ångra sig, ler Samuel.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumFramtidsforumHagforsHagfors kommunMunkforsRobotarSkola och utbildningTeknikVestre

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare