Hoppa till huvudinnehållet

Krafts krokiga väg till derbyt: ”Kommer vara mycket känslor”

Publicerad:
Rasmus Kraft är efter fjolårets skadebekymmer tillbaka igen.
Rasmus Kraft är efter fjolårets skadebekymmer tillbaka igen. Foto: Lisa Olaison

Rasmus Kraft lämnade Karlstad IBF för att få en större roll hos Skoghalls IBK.

Men tidigt på säsongen fick han en smärta i knäet som stoppade honom från spel i princip hela säsongen.

– Det är fortfarande inte helt klart vad det är, säger Kraft som fått rejäl poängutdelning i de inledande matcherna.

Han fick tidigt i sin karriär chansen att både spela matcher och träna med Karlstad IBF. Säsongen 17/18 bokfördes han för sin första match i allsvenskan och säsongen efter fanns han med i truppen hela säsongen.

Vägen till allsvenskt spel har varit krokig för när förtroendet och chanserna blev allt färre dippade också motivationen hos honom. Våren 2021 valde han därför att lämna KIBF för Skoghall.

Men återigen skulle det inte bli som han tänkt sig. Två matcher i grundserien och en play off-match, säsongens sista match, blev det.

– Jag gjorde nånting med knäet som inte riktigt är helt klart vad det är ännu, men jag har hittat ett sätt som gör att jag inte känner av smärtan. Vad de tror är att jag har en knäskål som drar sig åt sidan, jag har fått en tid hos ortopeden nu för att se om de kan säga något, berättar Kraft.

I stället för jakt på allsvenskt avancemang blev det rehab för Kraft. Snöpligt nog skulle det snart visa sig att tiden han lagt på rehab snarare förvärrat skadan.

– Det kändes otroligt tråkigt, tre månader som inte gav något alls utan försämrade skadan. Men efter det började jag träna på ett annat sätt och stärkte musklerna runt knäet, det gjorde stor skillnad.

Hur var den här tiden?

– Frustrerande. Nu gick det bra för laget men jobbigt att hamna i en sits där du inte kan påverka något.

Den förhoppningsvis tillfälliga lösningen presenterades av knäspecialisten Per Ingemarsson.

– Jag tejpar på ett visst sätt som har gjort jättestor skillnad för mig. Men jag fick varken cykla eller springa under försäsongen så jag har byggt knäet och i stället fick det bli rodd som konditionsövning, så under två-tre månader tog jag inte ett enda löpsteg.

Säsongen 20/21 blev det fyra matcher innan pandemin stoppade säsongen och förra säsongen stannade Kraft på fyra matcher.

Men det verkar inte ha påverkat honom som man skulle kunna föreställa sig. För på de inledande sex matcherna i Skoghall har det blivit fem poäng (2+3).

Tre av dem kom i senaste matchen mot Lillån som slutade med uddamålsförlust. Två mål i den matchen stod också kedjekamraten Erik Hjalmarsson för.

– Jag tycker att det börjar släppa lite nu, vi har hittat ett spel och fått det att stämma väldigt bra i vår kedja.

Säsongen 18/19 noterades kraft för 20 allsvenska matcher med Karlstad IBF.
Säsongen 18/19 noterades kraft för 20 allsvenska matcher med Karlstad IBF. Foto: Helena Karlsson

Onsdagens derby mot Karlstad IBF blir det första på seniornivå för Kraft.

– Det känns otroligt kul att spela mot dem, det är ett helt annat lag än när jag var där. Nu spelar de som ett lag, vilket Karlstad inte gjorde när jag var där. Jag hade nog passat in bättre där nu.

Vilken matchbild tror du att det blir?

– Ett högt tempo, en svängig match med mycket målchanser torr jag. Försvarsspelet blir det viktigaste för oss att sätta. Jag vet själv när jag var yngre och åkte för att kolla derbymatcherna hur kul det var. Det kommer vara mycket känslor på planen samtidigt som där är många nära kompisar i motståndarlaget, säger Kraft.

Artikeltaggar

InnebandyRasmus KraftSkoghalls IBK Herr

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.