Hoppa till huvudinnehållet

Klart i Årjäng: KD, M och L tar över makten – med stöd av SD

Publicerad:
KD:s Stefan Moberg och Jonas Ås är radarparet som med stöd av M och L (och SD) tar över makten i Årjängs kommun.
KD:s Stefan Moberg och Jonas Ås är radarparet som med stöd av M och L (och SD) tar över makten i Årjängs kommun.

Jonas Ås skriver historia när han inom kort tar över som Värmlands första kristdemokratiska kommunstyrelseordförande.

Det står klart efter att KD, M och L kommit överens om att ta över makten i gränskommunen – med passivt stöd av SD.

Efter sex veckor kunde alltså Årjängspolitikerna till slut avrunda förhandlingarna. Och det är alltså KD, som gjorde ett rekordstarkt val och knep 27,4 procent av rösterna, som får kommunalrådsposten. Deras tio mandat kompletteras med L:s enda och M:s fyra vilket ger 15 av 35 mandat.

För att säkra en majoritet främst till frågan om val till presidiet (ordföranden, vice ordföranden och så vidare) har därför gjort ett valtekniskt samarbete med SD.

KD:s ordförande i Årjäng Stefan Moberg förklarar:

– SD har ju haft lite problem att få ihop folk till nämnder och styrelser, så de har inte ställt några politiska motkrav. Men vi har fått löfte om att de stöttar maktskiftet.

• Gäller det även framtida budgetar?

– Där får vi se. Personligen ser jag gärna breda överenskommelser med både S och C om så är möjligt, vi är ju en liten kommun och vi vill allihop Årjängs bästa.

Stefan Moberg stod som etta på fullmäktigelistan till valet men passerades efter att personrösterna räknats av Jonas Ås. Därför blir det den sistnämnde som får rollen som kommunstyrelsens ordförande, medan Moberg blir vice ordförande. Mycket av det dagliga arbetet kommer dock att fördelas mellan de båda.

– Jonas gjorde ett jättebra jobb som oppositionsråd de senaste åren och han fick många personröster, så det känns helt rätt att han blir ordförande. Men vi har kommit överens om att dela på mycket av ansvaret.

Hur kommer Årjängsborna att märka av maktskiftet?

– Det får vi återkomma till. Vi som tidigare oppositionspartier har ju inte legat i luven med styret särskilt mycket tidigare, så det blir inga dramatiska förändringar.

Hur känns det, KD Årjäng skriver ju historia i och med detta?

– Ja, jag minns ju när jag kom in i fullmäktige 1998 och vi då gick från ett till två mandat. Nu har vi tio och kan tillsätta ledande poster. Den utvecklingen är jag verkligen stolt och glad över.

Artikeltaggar

ÅrjängJonas ÅsKommunstyrelsenNämnderPolitikPolitiska system och ideologierStefan MobergValVal 2022Värmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.