En 94-årig man hade fått en tid för hörseltest på vårdcentral och taxi var ordnat både dit och hem, men på grund av förvirring blev han kvar i väntrummet under hela hans besökstid.
Trots det skulle han själv få stå för kostnaden för både uteblivet besök och taxiresa.
– Han skulle alltså betala för något han inte haft nytta av, säger mannens dotter.
När dottern ringer till VF säger hon att besöket på vårdcentralen i Kil blev droppen för familjen, efter att de under en tid har varit missnöjda med hemtjänsten och kommunikationen kring pappan.
– Han är 94 år gammal och ganska skruttig, det har gått fort utför på sistone, berättar dottern.
– Han är lite förvirrad, kan inte riktigt ta egna beslut och han blir lätt orolig och nervös över förändringar. Ett bevis på det är till exempel att han nyligen var ute och traskade mitt i natten.
När hon fick höra om det bokade besöket blev hon därför fundersam över hur det skulle gå till.
– Hemtjänsten hade bokat tiden och varken jag eller någon annan i familjen kunde följa med just då. Men de sa att det skulle lösa sig ändå, eftersom han skulle få skjuts dit och hem.
Missade besöket
Dottern ska då ha påtalat att hennes pappa behövde hjälp, någon som kunde följa med honom, för att han var nervös och virrig. Men efter att 94-åringen droppades av utanför vårdcentralen verkar ingen hjälpande hand ha funnits på plats för att fånga upp honom.
– Jag frågade honom efteråt om hur det gick, men då sa han att han inte hade varit där, berättar dottern.
Efter en mindre diskussion fick hon ur sin pappa att han förvisso hade varit på vårdcentralen – men någon hörsel hade han inte kollat. Hon ringde därmed till vårdcentralens reception som bekräftade att han hade ett uteblivet besök.
– Det som har hänt är alltså att han har suttit i väntrummet under hela tiden, för att han inte förstod att man måste anmäla sig på plats. Så han satt och väntade på att bli uppropad, tills det plötsligt kom en taxi igen och han skulle åka hem.
Trots att mannen inte haft någon nytta av vare sig taxiresan eller det bokade besöket skulle han efteråt få betala kostnaden för båda två.
– Han är pensionär och har det tufft nog med att få allt att gå ihop – så även om det bara är några hundralappar är det jättemycket för honom. Det är förjäkligt, rent ut sagt.
Dottern kontaktade vårdcentralen som sa att de kunde stryka avgiften för uteblivet besök, men när det kom till färdtjänsten fick hon till en början inget svar.
”Gick fel”
När VF når Torbjörn Bood, chef för Sektor Äldre i Kils kommun, säger han att felet helt enkelt beror på den mänskliga faktorn.
Han förklarar att hemtjänsten använder sig av en tjänst från servicetrafiken som heter ”Hand i hand” och att det går ut på att någon från vårdcentralen finns på plats för att möta upp patienter som inte har en anhörig eller hemtjänstpersonal med sig.
– Men det är något som man beställer i samband med bokning av färdtjänst till en kund, och där i ligger det första felet i det här fallet.
Torbjörn Bood säger att en anställd trodde att det skulle beställas ledsagningsassistans till 94-åringen medan en annan antog att ”Hand i hand” var ikryssat vid färdtjänstbeställningen. Men i själva verket var inget av alternativen valda.
– Så två av två möjliga fel gjordes.
Om situationen uppstått efter ett fel av er – är det då rimligt att kunden ska betala fakturan?
– Har vi haft ett sådant här mänskligt förbiseende kan vi kanske lösa den delen. Jag hoppas på att man redan nu håller på att lösa kostnaderna, och så får vi beklaga att det har blivit som det har blivit.
Fotnot: Någon dag efter intervjun med Torbjörn Bood kontaktar dottern VF för att berätta att pappan slipper betala färdtjänsten också.