Hoppa till huvudinnehållet

Snapchatgrupp på skolan delade grovt rasistiska bilder: ”Det är superolyckligt”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Ett tiotal nuvarande och gamla elever på Vålbergsskolan ska ha varit med i en Snapchatgrupp där otillåtna bilder delats.
Ett tiotal nuvarande och gamla elever på Vålbergsskolan ska ha varit med i en Snapchatgrupp där otillåtna bilder delats. Foto: Beate Oma Dahle

I en grupp på Snapchat – där ett tiotal nuvarande och före detta elever på Vålbergsskolan är medlemmar – delades bilder som beskrivs som grovt rasistiska och sexuella.

Bland annat har elever och personal på skolan fotograferats utan vetskap.

Det var i samband med ett kränkningsärende som skolledningen nyligt blev uppmärksammade på att det fanns en Snapchatgrupp där det delats bilder som är tagna på Vålbergsskolan.

Bara det är emot regelverket.

– Vi har ett tydligt förbud mot att använda telefonerna på det sättet. I lektionssalen har vi inga telefoner och i korridorerna får man inte ta kort utan att ha frågat först, säger Björn Odot Andersson, rektor för klasserna 7-9.

Men förutom att bilderna är tagna på ett otillåtet sätt har också innehållet i bilderna varit problematiskt. Bland annat har det förekommit innehåll som beskrivs som grovt rasistiskt och sexuellt.

– Det är tonen och jargongen som kan upplevas som kränkande kring vissa av bilderna.

Skolan har initierat en egen utredning i saken. Om de kommer behöva gå vidare med en polisanmälan eller inte vet inte rektorn i nuläget.

– Vi får se hur långt vi kommer i vår egen utredning först. Vi tror att det är elever på skolan som har startat den här gruppen och som kanske inte varit helt medvetna kring problematiken att lägga ut bilder så på kompisar och annat.

Under måndagen skickade skolan ut information till vårdnadshavare om vad som framkommit hittills, och där de framhåller en önskan om att vårdnadshavare ska prata med sina unga om det hemma.

– Snapchat har ju åldersgräns också, så det kan vara bra att kolla om barnen har appen fast man inte borde ha det, säger Björn Odot Andersson.

Skolan har också informerat i klasserna om det olämpliga i att ta bilder utan medgivande på skolan – att det faktiskt skulle kunna utgöra ett brott.

– Jag upplevde att eleverna lyssnade och blev eftertänksamma. Sen har jag förstått att vår trygghetssamordnare haft bra diskussioner med eleverna efteråt, säger Björn Odot Andersson.

Vad tänker du om det här?

– Det är superolyckligt, men det är bra att det kom upp så att vi har chansen att jobba med det. Och se vad eleverna tänker som har varit med i gruppen. Det här är ungdomarnas värld och då behöver vi involvera oss i det. På så sätt kan man väl säga att det var bra att det uppdagades.

Artikeltaggar

ApparBarnBrott, lag och rättPolisanmälanSnapchatUtredningarVålbergsskolan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.