Hoppa till huvudinnehållet

Peter är ny värmländsk minister – vill rädda jordbruket och minska vargstammen

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Från stadsbyggnadsnämndens ordförande till partisekreterare – och nu statsråd. Tillsammans med Pål Jonsson (M) har Peter Kullgren gjort en resa som få värmlänningar före honom.
Peter Kullgren (KD) Foto: Peter Bäcker

För några år sedan var det främst bygglov och detaljplaner i Karlstad som snurrade i Peter Kullgrens huvud.

Nu får den 41-årige kristdemokraten det yttersta ansvaret för livsmedelsförsörjningen till hela riket. Samt för skog, jakt och landsbygdsfrågor generellt.

– Det är lite smått överväldigande. Men jag tvekade aldrig när jag fick frågan.

Vi befinner oss i skogarna norr om Molkom, där Kullgren normalt tillbringar minst en vecka varje höst i jakten på skogens konung. I år fick han istället prioritera konseljen med hela rikets konung, då Carl XVI Gustaf i tisdags officiellt godkände Ulf Kristerssons regering.

Hemma i Karlstad lyckades tolvårige sonen Walle övertala sin träslöjdslärare om att få avbryta lektionen för att följa pappas ceremoni på sin laptop.

– Han berättade det sen: ”Du bugade snyggt för kungen pappa, det såg bra ut”, haha.

Någon älgjakt blir det inte alls i år, då jaktlaget sköt färdigt sin kvot bara dagen innan den nytillträdde landsbygdsministern kom loss. I stället blir det lite mer tid för lokala media och några timmars rådjursjakt.

”Ett tillfälle att andas ut och rensa hjärnan”

– Det har ingen större betydelse, jakten för mig handlar om gemenskapen, naturupplevelsen, ett tillfälle att andas ut och rensa hjärnan. Det kan behövas efter en lång valrörelse och några rätt intensiva veckor även efter valet...

"Det är inte mitt jobb att veta vilken plog som är bäst, däremot måste jag förstå vilka förutsättningar rent övergripande bönderna och skogsägarna behöver, och vara politiskt skicklig nog att få genomslag för det”.
"Det är inte mitt jobb att veta vilken plog som är bäst, däremot måste jag förstå vilka förutsättningar rent övergripande bönderna och skogsägarna behöver, och vara politiskt skicklig nog att få genomslag för det”. Foto: Peter Bäcker

Det hela mynnade i att Peter Kullgren blir chef för ett nyinstiftat departement för landsbygds- och infrastrukturfrågor, där även bostadsfrågorna ingår. Själv ska han basa för skogsbruk, jordbruk och jakt, medan Andreas Carlson (KD) tar hand om infrastruktur och bostäder.

– Det är en viktig signal om att den här regeringen tar de här frågorna på största allvar. Jordbruket har det tufft just nu, i en tid då vi verkligen behöver stärka vår självförsörjning. Det har erfarenheterna från pandemin och även effekterna av Ukrainakriget visat tydligt. Vi är för beroende av import. Med den självförsörjning vi har i dag – ungefär 50 procent – kan vi i princip göra morotskaka, och det är väl gott. Men det kan man inte leva på.

Hur ska det gå till?

– Nu i ett första akut skede kan vi behöva utöka stödet, exempelvis för el och energi, så att inte fler jordbrukare tvingas avveckla. Vi ska också se till att sänka reduktionsplikten på drivmedel så priset på diesel går ned. Det är en stor utgift inom lantbruket. Det finns en lång rad andra förslag som vi får återkomma med, vår regeringstid är trots allt bara tre dagar ännu...

Peter Kullgren beskriver det första briefing-mötet på regeringskansliet som att kliva in i en torktumlare. Oerhört intensivt och faktaspäckat. Och professionellt.

Det var partiledaren Ebba Busch som kom med ministerfrågan till Kullgren. ”Jag svarade ja omedelbart, det är ju frågor som jag verkligen brinner för”, menar han.
Det var partiledaren Ebba Busch som kom med ministerfrågan till Kullgren. ”Jag svarade ja omedelbart, det är ju frågor som jag verkligen brinner för”, menar han. Foto: Lars Schröder / TT

– Det finns enormt mycket kunskap där, och det känns tryggt. När det gäller jaktfrågorna är jag väl insatt, de övriga delarna behöver jag sätta mig in i mer. Men det är inte meningen att jag som minister ska veta vilken plog som är bäst eller hur man får utsädet att växa mest effektivt.

– Däremot måste jag förstå vilka förutsättningar rent övergripande bönderna och skogsägarna behöver, och vara politiskt skicklig nog att få genomslag för det. Och jag lovar att göra mitt allra bästa för att uppnå det.

För Värmland blev regeringspresentationen en näst intill unik historia, då länet för första gången på 40 år fick två representanter. Karlstadsbon Kullgren och Arvikabon Pål Jonson (M), som tar över Försvarsdepartementet.

Det var 40 år sedan det hände senast, då Karin Söder (C) och Ingemar Eliasson (FP) var ministrar under Fälldin.

Peter Kullgren (KD) började med småviltjakt redan i yngre tonåren. Han vill nu få igenom ett beslut om en klart mer begränsad vargstam. ”Vi har en klar majoritet i riksdagen för det”.
Peter Kullgren (KD) började med småviltjakt redan i yngre tonåren. Han vill nu få igenom ett beslut om en klart mer begränsad vargstam. ”Vi har en klar majoritet i riksdagen för det”. Foto: Peter Bäcker

– Otroligt roligt alltså! Jag blir extra stolt som värmlänning, inte minst för Påls skull. Jag har aldrig träffat någon mer kunnig inom försvarsfrågor, och hans kunskaper behövs verkligen i det här nya bistra världsläget. Civilförsvarsfrågorna lyftes över till hans departement nu och där kommer självförsörjningsfrågorna också in, så vi kommer säkert behöva samverka en hel del, säger Peter Kullgren.

Kommer värmlänningarna att märka av att ni sitter i regeringen?

– Jag hoppas det, på ett positivt sätt alltså. Vi har ju många jägare i Värmland och där kommer det att hända en del, inte minst vad gäller viltförvaltning.

KD vill få ned vargstammen till 170 djur i Sverige, mot uppskattningsvis 400 i dag?

– Ja, så är det. Vi anser att den Skandinaviska halvön ska räknas som en enhet, och då vill vi få ned det 210 totalt – 170 i Sverige, 40 i Norge. Det skulle säkra en livskraftig stam och få ned problemen för djurägare och jägare med hund markant. Vi får se om vi kommer så långt, men det finns en överväldigande majoritet i riksdagen för en rejäl minskning av vargstammen. Även S är med på det tåget.

Kullgren påpekar också att tongångarna från EU-håll i vargfrågan ändrats de senaste åren, där allt fler länder börjar se annorlunda på vargens status.

– Man börjar få förståelse för de höga koncentrationerna i vissa regioner, att det blir orimliga konsekvenser för de boende där. Och ingenstans har vi en högre koncentration än just i Värmland.

Värmlänningar tar plats i Kristerssons regering40 år sedan Värmland hade två statsråd: ”Tämligen unikt”

Peter Kullgren

Ålder: 41

Familj: Hustrun Sarah Kullgren, sonen Walle, 12.

Bor: Villa på Hagalund, Karlstad (och övernattningslägenhet i Stockholm).

Politisk bakgrund: Valdes in i Karlstadsfullmäktige för KD 2006, kommunalråd från 2010. Ordförande i Stadsbyggnadsnämnden 2014-2017. Partisekreterare för KD 2018-2022. Utsågs den 18 oktober till landsbygdsminister och chef för landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Artikeltaggar

JordbrukKarlstadKristdemokraternaModeraternaMolkomPeter KullgrenPolitikPål JonsonSkogUlf KristerssonVal 2022VargarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.