Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Satsa på stadsjordbruk i Karlstad

Publicerad:
Regenerativt jordbruk har många fördelar.
Regenerativt jordbruk har många fördelar. Foto: Adam Ihse/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Öppet medborgarförslag angående betesmark vid Kroppkärrssjön.

“Utred möjligheten till att utöka betesmarken vid Kroppkärrsjöns norra strand. Är det möjligt att utbreda markerna runt Kroppkärrsjön till betesmarker för kor och ytor för grisar att ’böka’ runt i. Och om detta kan kopplas samman med koloniträdgården och växthusen för en generativ odling. Så man även har kor och grisar där under vintern. Även att då använda detta som studieobjekt för skolklasser. Har besökt sådana stadsträdgårdar i London.”

Denna text har jag skrivit som ett öppet medborgarförslag till kommunen för att utreda möjligheten att tillskapa ett stadsjordbruk i Karlstad. Skolor kan besöka dessa som studieobjekt för att förevisa hur ett regenerativt jordbruk fungerar. Ett regenerativt jordbruk är ett jordbruk som följer hur jordbruket förr sköttes. Då sköttes jordbruk genom att man producerade mat genom att hela processen var cirkulär. Man producerade mat utan inköp av konstgödsel eller bekämpningsmedel och diesel. Det överskott av jordbruksprodukter som gavs kunde säljas för att göra inköp av andra nödvändigheter och för att betala skatt till gemensamma behov, skola, vård och vägbygge med mera.

Det har skett en teknisk utveckling av jordbruksmaskiner, biogas/diesel och elektricitet som underlättar arbetet. Stadsjordbruket kan även vara en plats för praktik och annan utbildning. Idén fick jag när jag cyklade förbi betesmarken vid Kroppkärrssjön och såg skylten “Ledig betesmark vid Kroppkärrs norra strand”, och att så hade det varit en tid.

Så gå in på kommunens sida för medborgarförslag och skriv under så att kommunen startar en utredning.

Krister Stål

Artikeltaggar

InsändareJordbrukKarlstadKroppkärrssjönMedborgarförslag