Hoppa till huvudinnehållet

Arkitekttävling om ny stadsdel har fått sin vinnare: ”Ett mycket bra förslag”

Publicerad:
En av bilderna på det vinnande förslaget ”Bland stänk och flikar”.

I Katrineberg ska en ny stadsdel växa fram och i samband med det har Karlstads kommun genomfört en arkitekttävling.

Det vinnande bidraget ”Bland stänk och flikar” visar en unik och hållbar framtidsvision av området, enligt juryn.

Vinnaren i kommunens arkitekttävling är nu utsedd. Det var under onsdagens teknik- och fastighetsnämndsmöte som det slutliga bidraget godkändes och presenterades.

Syftet med tävlingen har varit att ta fram en strukturplan, samt gestaltning för området i Katrineberg där en ny stadsdel med sammanhållen bostadsbebyggelse ska uppföras i framtiden.

Projektets planprogram godkändes av stadsbyggnadsnämnden i oktober 2021 och tävlingen har funkat som ett startskott för detaljplanearbetet.

Det vinnande teamet i tävlingen, arkitektbyrån 02 Landskap, är baserat i Göteborg och arbetar med allt från arkitektur till trafik- och samhällsplanering.

Förslaget som de har tagit fram heter ”Bland stänk och flikar”.

– Vi är jätteglada såklart! Vi ser fram emot att få utveckla det här förslaget. Det är ett jättespännande projekt där kommunen har höga ambitioner när det kommer till hållbarhet och naturfrågor, vilket ligger oss varmt om hjärtat, så det här tycker vi ska bli jättespännande, säger Sabina Richter, landskapsarkitekt och uppdragsledare för det vinnande teamet i ett pressmeddelande.

Juryns motivering

”En varierad och upplevelserik stadsdel som skapar attraktiva grönområden för alla Karlstadsbor”.

Att gestalta ett nytt torg, skapa möjligheter för ett hållbart levnadssätt, designa en ny park, ge plats för 1 500 bostäder samt visa en strandzon med både naturvärden och strandskydd i beaktande, ingick i tävlingsuppdraget.

Att området ska ha sin egna identitet har också varit en viktig komponent, något som juryn anser att det vinnande bidraget lyckats riktigt bra med.

– Bland stänk och flikar ser vi som det mest välbalanserade förslaget som vi tror att vi kan genomföra på ett riktigt bra sätt. Särskilt bra har de varit på att lyfta och utveckla de allmänna platserna. Både att tillgängliggöra stranden och skogen men även utformningen av en ny park och ett torg. Kvarter med bra mått, lagom tätt gatunät, ger användbara innergårdar. Måttfull skala och fin variation på bebyggelsen.

– Som grundstruktur och stadsbyggnadsvision är det ett mycket bra förslag, säger Anna Pettersson, stadsbyggnadsarkitekt i Karlstads kommun och jurymedlem i tävlingen i pressmeddelandet.

Fakta

Arkitekturtävlingen

• Kommunen fick in sammanlagt 19 intresseanmälningar från arkitektteam runtom i Norden och utifrån dem valdes tre tävlingsteam ut som fick i uppdrag att rita upp sitt förslag.

• Alla team får en vinstsumma på 200 000 kronor för deltagandet och för att täcka omkostnaderna för arbetet.

• På delad andraplats kom MANDAWORKS tillsammans med Ekologigruppen och Kod arkitekter med bidraget Smultronställen vid Vänern och Sweco och Tovatt architechts & planners – a part of Sweco med bidraget Stadsbrynet.

Mer information om framtidsplanerna för Katrineberg går att läsa på kommunens hemsida.

Artikeltaggar

Anders TallgrenAnna PetterssonBostad och byggenBostäderFacebookKarlstads kommunKatrinebergSwecoTävlingarTeknikTeknik och vetenskapTwitterVänern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.