Hoppa till huvudinnehållet

Nya planen: Så ska Karlstad Fotboll satsa vidare – han är första nyförvärvet

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Tobias Johansson i sportgruppen i Karlstad Fotboll blickar tillbaka på tre år man drar lärdom av – när man nu satsar framåt.
Tobias Johansson i sportgruppen i Karlstad Fotboll blickar tillbaka på tre år man drar lärdom av – när man nu satsar framåt. Foto: Tommy Andersson

”Vi ska till superettan – inom två-tre år”.

Det var den tydliga drömmen och målsättningen när IF Karlstad Fotboll hösten 2019 såg dagens ljus.

Tre år senare tar man ny sats – med hjälp av de lärdomar man dragit.

– Vi kan riva legot – och bygga det med de bitar vi verkligen vill ha, säger Tobias Johansson och avslöjar vem som blir första nyförvärvet.

En av de vanligaste missuppfattningarna, gärna torgförd av de som ogillade sammanslagningen i stort, var att Carlstad United och Karlstad BK slogs samman till Karlstad Fotboll med målet att plocka russinen ur två kakor – som en slags genväg till elitfotbollen.

Visst, två A-lagstrupper blev till en.

Men hela grunden till sammanslagningen handlade om att de som faktiskt ville satsa pengar på fotboll i Karlstad – de ville nu hellre lägga sina pengar i samma påse, istället för att konkurrera på samma marknad.

Likväl: Superettan var målet.

”Vi kanske inte går upp direkt, men inom två-tre år vill vi dit”, var visionen som salufördes inför säsongen 2020.

Tre år senare kan man se ett KF som haft fem olika tränare sedan dess vilket antyder tre år av kaos.

Men man kan även se ett lag som nu ligger delad fyra, i en serie med 16 lag, i Sveriges tredje högsta serie. Det efter en fjärdeplats även 2021, fem poäng från superettankval, och en åttondeplats 2020, där en stark höst räddade upp sommaren.

Inte succé – men inte heller fiasko.

– Vi har varit mellanmjölk, konstaterar Tobias Johansson.

– På pappret är vi absolut så bra att vi kan vara med i toppen. Men det krävs inte många störningsmoment för att det inte ska bli så.

”Kallar den dödens serie”

Han kom via United in i sportgruppen i Karlstad Fotboll, rollen där har under åren utvecklats då han nu är sportens representant i styrelsen.

– Vi som jobbade med det här, vi förstod ganska snart att ett plus ett inte skulle bli två. Dels, lagen som slogs samman hade varit rivaler och vi hittade inte riktigt rätt i balans och gruppdynamik. Och för att lyckas – är det ett måste.

– Men det ska göras på plan, och Ettan är en tuff serie. De kallar den dödens serie, hård konkurrens och kostar mycket. Och nu har det gått tre år...

Att hitta en tränarlösning står överst på att göra-listan.
Att hitta en tränarlösning står överst på att göra-listan. Foto: Tommy Andersson

Tre år, av lärdomar.

– Nu vet vi verkligen vart vi vill. Både med truppbygget, vilket jag ska återkomma till, men framför allt hur föreningen i stort börjar sätta sig ordentligt. Varken KBK eller United hade fixat att gå upp – nu börjar vi sätta en organisation med marknad, sport, kansli – och även nere i akademin och i damlaget börjar det nu se väldigt bra ut. Jättepositivt.

Prio ett: Tränarfrågan

Men herrlaget ska såklart vara loket som drar hela föreningståget.

Och ett lok, det behöver en lokförare.

– Vårt tränarval till nästa säsong blir superviktigt. För alla de tränarbyten vi haft, har gjort att det inte riktigt blivit harmoni i truppen.

David Ekelund och Hans Prytz ersattes först kort av Jesper Swedlund och sen av Kostas Panagopoulos på längre sikt.

– Det har varit mycket olika ledarskap, på relativt kort tid. ”Kostas” kom hit med en jättestruktur som vi behövde och en otrolig professionalism – men kommunikationen fungerade inte åt något håll.

Ulf Buskqvist och spelartruppen firar en seger.
Ulf Buskqvist och spelartruppen firar en seger. Foto: ChristerHoglund

Ulf Buskqvist tog över när "Kostas” sparkades i somras.

– Om Ulf ska fortsätta krävs det att han skaffar sig ytterligare en tränarutbildning. Han har gjort det bra, men vi tittar både där vi står och brett. Och det arbetet har vi, med tanke på tabellpositionen, precis som samtal med spelare kunnat börja i tid nu. Att sätta en tränare och ett tränarteam är det första vi måste sätta. En otroligt viktig pusselbit.

Är tanken heltidsanställd?

– Nej, jag tror inte det. Vi har haft det några år men eftersom vi inte tränar dagtid får den tränaren nästan för mycket tid att tänka fotboll på. Snarare en som kombinerar det med en halvtidstjänst någon annanstans.

”Behöver göra krafttag”

På spelarsidan kan det bli stora förändringar, nästan hela truppen har utgående kontrakt.

– Vi känner att det blir jätteviktigt att hitta rätt karaktärer till spelargruppen, för att sätta en identitet på den här föreningen som vi inte riktigt lyckats hitta. Det finns några spelare som har optionsår, men totalt sett har vi bara fyra spelare med avtal till nästa säsong. Vilket vi ser som en fördel, säger Johansson och fortsätter:

– Nu kan vi riva legot och bygga. Vi i sportgruppen är extremt självkritiska, vi får ta på oss en stor del av att vi inte lyckats hitta rätt i ledarrekrytering och till viss del spelare. Vi har tittat oss i spegeln både en och två gånger – känner att vi nu behöver göra ett krafttag.

Rätt karaktärer, gärna med rätt bakgrund.

– Vi vill ha mer hemvävt. Vi har redan många spelare i truppen och startelvan som är Karlstads- och Värmlandsbördiga. Och det måste vi hitta ännu mer av. Vi vill vara laget i Värmland som spelarna kommer till – visst vi konkurrerar med Degerfors men de är på en annan nivå och jag hoppas de klarar sig kvar där.

– Ungt och hemvävt, men med etablerade spelare som ska känna flåset från de yngre. Vi vill sätta en identitet på klubben – både på och utanför planen. Vi ska sätta oss ner, börja med ett blankt ark och försöka behålla de som är rätt karaktärer. Det här känns som första gången sen vi startade som vi just kan rasa legot – och bygga det med rätt bitar.

Ny mittback klar

Bland de som har kontrakt finns Jacob Ericsson – och fyra unga löften.

Filip Johansson Bahar, Ludvig Sten – som anslöt under sommaren från Degerfors – och Kenan Cehajic som under hösten flyttats upp från KF U där han öste in mål i division 3.

Dessutom finns ett nyförvärv klart i samma fack: William Sonntag från Lidingö.

– Han var med oss lite redan i somras och kommer nu i januari. En mittback som är en riktigt spännande spelare.

Dalkurds värmlänning Suleman Zurmati sitter på ett utgående avtal.
Dalkurds värmlänning Suleman Zurmati sitter på ett utgående avtal. Foto: JOHAN AXELSSON

VF-sporten avslöjade förra veckan att både Johan Bertilsson och Ludvig Fritzon finns på önskelistan.

– Vi har varje år lyckats få hem någon spelare med Värmlandsanknytning och spelat på högre nivå. Det finns spelare ute i Sverige som har det. De är två av dem, dessutom inom ramen för allt jag pratat om. Rätt karaktärer, spelare som står för proffsighet både på och utanför planen och de har en anknytning.

Suleman Zurmati i Dalkurd?

– Han ryms också inom den ramen. Men precis som de två övriga spelar han i ett lag som är i ett prekärt läge i serien, där det inte går att ta kontakt nu. Men jag vet han sitter på utgående avtal.

Så är planen nu

Mitt i en höst i ingenmansland gav flytten till Sola Arena – ursäkta ordvitsen – ljus i höstmörkret.

– När vi väl kom in, såg omklädningsrummen och fick ta in hela känslan, såg jag på spelarna hur mycket flytten betyder. Det gav en gnista, betydde mer än vi nog trodde. Och som förening: Den här arenan ger oss helt andra möjlighet att göra evenemang, säger Johansson och tittar runt i den sponsorloge vi sitter i.

Tobias Johansson menar att nya arenan blivit ett större lyft än man trott på förhand.
Tobias Johansson menar att nya arenan blivit ett större lyft än man trott på förhand. Foto: Tommy Andersson

Visst, den är knappt inredd än. Men den är rymlig och luktar fräscht – till skillnad från den unkna doft som funnits i Tingvallaläktarens skrymslen i många, många år.

Ett nytt hem – som ska ge ett avstamp uppåt.

Ni sa superettan om två-tre år, hur tänker ni nu?

– Innan vi ens satt tränare är det svårt att prata om det. Men det är klart vi inte ska bygga en trupp för att bara hänga kvar, vi ska vara med där uppe. Jag tror det är farligt att säga ”vi ska upp om ett år” eller ”vi ska vara där om två eller tre år”. Men vi ser positivt på framtiden – nu gäller det att ta nästa kliv.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedEttan norraIF Karlstad FotbollKarlstadKarlstad BKKostas PanagopoulosSportSuleman ZurmatiTobias Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.