Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Torins besked satte nog lite eld i baken på Larsson

Publicerad:
Det nya styret i Karlstad, här representerat av Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C) saknade två mandat för att ha majoritet i fullmäktige. Det har man nu säkrat upp med Vänsterpartiet.
Det nya styret i Karlstad, här representerat av Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP), Linda Larsson (S) och Frida Pettersson (C) saknade två mandat för att ha majoritet i fullmäktige. Det har man nu säkrat upp med Vänsterpartiet. Foto: HP Skoglund

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

S, MP och C i Karlstad tänkte kanske att de lugnt kunde bilda en styrande minoritet, trots att de tre partierna saknar två mandat från att utgöra majoritet i Karlstad kommunfullmäktige. Det fanns ju, precis som under förra mandatperioden, inte direkt en samlad opposition på andra sidan. Vad skulle kunna hända?

För att fälla ett förslag från de grönröda krävs i så fall att praktiskt taget alla oppositionspartier går samman. Och precis som under förra mandatperioden verkade väl det inte jättetroligt.

Men så berättade nya oppositionsledaren Alexander Torin (M) att hans, numera rätt lilla, koalition med KD och L avsåg att ingå ett valtekniskt samarbete med SD för att se till att oppositionspartierna skulle kunna maxa utdelningen av poster i de kommunala nämnderna. För övrigt ett inte alls orimligt agerande.

Torin nämnde då även att han inte motsatte sig att i enskilda frågor partierna faktiskt var överens, samarbeta även med Vänsterpartiet.

Då fick säkerligen det grönröda styret, eller kanske snarast Linda Larssons socialdemokrater, lite eld i baken att säkra upp sitt styre bättre.

För nu meddelas att Socialdemokraterna avstår nämndplatser till Vänsterpartiet som kompensation för stöd i fullmäktige. En ordinarie och en ersättarplats extra i ALLA kommunala nämnder. Det är politisk representation som Vänsterpartiet med inte ens sju procent av rösterna kunnat drömma om. Man förstår att Vänsterpartiets gruppledare Parvane Assadbegli är helnöjd.

Men det är också smart för Socialdemokraterna.

Inte bara säkrar partiet upp den nödvändiga majoriteten i fullmäktige och slipper oroas över att det ska bli kamp om varje litet politikområde. Man framstår dessutom som önskvärt ödmjuka mot vänsterpartister som många av de egna väljarna nog gärna valt som samarbetspartners framför Centerpartiet.

Nu får Vänsterpartiet ett reellt politiskt inflytande utan att Centern behöver regera med dem – och de får inflytandet på just Socialdemokraternas bekostnad. Det är ingen eftergift av hela styret, vilket i någon mån dessutom skiftar maktförhållandet i styret lite till S samarbetspartiers favör.

Det är ett litet pris för S att betala för att demonstrera att man faktiskt tänker sig ett jämställt kommunstyre där S inte tänker utnyttja sin relativa storhet för att dominera, en varning ledarsidan utfärdade kort efter valet.

Smart helt enkelt.

Den enda lilla frågan är väl den om de politiska sekreterarna som Karlstadpolitiken tydligen inte har några etablerade regler eller rutiner för utan varje ny mandatperiod blir föremål för förutsättningslösa förhandlingar mellan partierna.

Visst, det är en del av lokaldemokratin det också och knappast ”vilda västern” som Karlstadspartiets Peter Sörensen vill hävda. KPL får väl jobba med att bygga politiska koalitioner de också. Det var ju så exempelvis Kristdemokraterna säkrade sin halvtidstjänst förra mandatperioden.

Men med det sagt vore det ändå rimligt med mer praxis när det gäller just de politiska sekreterarna än att ”det blir som det blir”.

Karlstadpartiet känner sig blåsta på tjänster: ”Rena rama vilda västern”Politiskt bråk om fördelning av kommunalråd: ”Inte hört nåt bra argument”

Artikeltaggar

Alexander TorinCenterpartietFrida NilssonKarlstadKommunfullmäktigeKommunpolitikLedareLinda LarssonMonika BubholzParvane AssadbegliPeter SörensenPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaVänsterpartiet