Hoppa till huvudinnehållet

125 nya bostäder längs Klarälven – här startar bygget: ”Spännande”

Publicerad:
Sylvia Michel, styrelseordförande i HSB Värmland, Margaretha Pettersson, som köpt en av bostadsrätterna, och Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tog det första officiella spadtaget för 300-miljonersprojektet. Foto: Peter Bäcker

Redan 2013 började HSB Värmland att planera för att bygga bostadsrätter i Haga.

Under torsdagen togs det första spadtaget för projektet som går loss på runt 300 miljoner kronor.

– Spännande, efter 50 år ska vi flytta från huset i Forshaga, säger Margaretha Pettersson, en av 23 som hittills köpt en bostad.

Som VF har skrivit om tidigare har HSB Värmland och Lundbergs planer på att bygga närmare 300 nya bostäder vid Klarälven i stadsdelen Haga.

HSB Värmland är först ut. Tre punkthus längs älven med 53 bostadsrätter och ett flerbostadshus mot Hagaladen med 73 hyreslägenheter ska vara inflyttningsklara under det första kvartalet 2025.

– Jag är osäker på om HSB Värmland byggt hyresrätter tidigare. I så fall är det jättelänge sedan, säger Jessica Lundgren vd för HSB Värmland.

Hyreshuset byggs i sju våningsplan med lägenheter från ett rum och kök upp till fyra rum och kök. Det finns ingen officiell intresselista än.

– Nej, men vi vet att det finns ett intresse och de som är intresserade kan höra av sig till oss, säger Jessika Lundgren.

De 53 bostadsrätterna lades ut till försäljning i maj. Hittills är 23 av dem sålda. En av de som gjort slag i saken är makarna Margaretha och Lars Pettersson. De ska flytta från huset i Forshaga.

– Det var sonen som tipsade oss. Han tyckte att vi skulle slippa att skotta snö och klippa gräsmattan, säger Margaretha Pettersson som var med och tog det officiella spadtaget.

Det var läget med Klarälven som närmaste granne som lockade.

– Jag sade innan att jag flyttar inte till Karlstad för att titta in i en husvägg på andra sidan gatan. Här är läget bra och så är det nära centrum, säger hon.

Margaretha Pettersson och maken Lars lämnar huset i Forshaga för att 2025 flytta in i ett av de tre punkthusen längs Klarälven.
Margaretha Pettersson och maken Lars lämnar huset i Forshaga för att 2025 flytta in i ett av de tre punkthusen längs Klarälven. Foto: Peter Bäcker

De väntar på att flytta in i en trerummare på första våningen.

– Det är två och ett halvt år dit, så vi hinner vänja oss vid tanken. Bara att flytta ut huset kommer att ta tid, säger hon.

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, var också med skyfflade sand.

– Nybyggnation i det här läget längs Klarälven är svårslaget, säger Nilsson.

Han ser fram emot den nya parken som planeras intill Hagaleden. Det anläggs en ny infartsväg till bostadsområdet från Hagaleden.

– Det blir grön- och lekområden som inte bara blir till glädje för de som bor i området utan för alla.

Hastigheten på Hagaleden ska sänkas från dagens 70 till 50 kilometer i timmen.

Håkan Holm Alteblad (S) är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag är själv Hagabo, och det är den stadsdel i Karlstad folk helst vill bo i. Haga entré blir dessutom det första man ser när man kör in till centrum, konstaterar han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterErik NilssonHagaHåkan Holm AltebladHSBHyresrätterJessika LundgrenKlarälvenLägenheterLundbergs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.