Hoppa till huvudinnehållet

Stort behov av varma kläder till personer i utsatthet: ”Går ute i flera timmar”

Publicerad:
Verksamhetschefen Tage Pettersson känner en stor oro inför kommande vinter. I takt med inflationen ökar behovet på Ria. ”Allt ökar i samhället”, säger han.
Verksamhetschefen Tage Pettersson känner en stor oro inför kommande vinter. I takt med inflationen ökar behovet på Ria. ”Allt ökar i samhället”, säger han. Foto: Nellie Laine

I takt med att inflationen stiger ökar behovet på Hela Människan Ria i Karlstad. För att verksamheten ska gå ihop behövs hjälp från allmänheten.

– Vi har stort behov på många plan. Vi försöker att ladda upp nu inför vintern med varma jackor, mössor och vantar, säger verksamhetschefen Tage Pettersson.

När Tage och Ulla-Britt Påhlsson försöker sammanfatta behovet inför den tuffa vintern fylls listan på under tiden de pratar. Och oron inför vintern är extra stor i år med tanke på både el- och matpriser som stiger i samhället.

Till Ria i Karlstad kommer ett femtiotal personer och äter lunch varje dag. Personer som dagligen kämpar och har svårt att få livet att gå ihop – av olika anledningar. Vanligtvis får besökarna betala en symbolisk summa, men de som har det svårast får måltiden gratis. På fredagar bjuds alla på lunchen. Pengar som de får ta ur den egna tajta budgeten.

– Middagsmaten är något vi står för själva och därför är vi i stort behov av människor som stödjer och hjälper. Vi känner en oro inför vintern med ökad inflation och ökade priser. När vi lägger en budget vet inte vi om vi får den att gå ihop eller inte, säger Tage.

”Drar i nacken”

Häromdagen fick verksamheten ta emot flera säckar av skor från en av de stora sportkedjebutikerna i stan. Volontären Anne Axelsson, som är här fyra dagar i veckan, går igenom säckarna. Hon är den som organiserar och håller ordning berättar Tage.

Förutom skor och varma kläder behövs även ryggsäckar, liggunderlag och sovsäckar. Men även huvtröjor tas gärna emot.

– För många som går ute i flera timmar. Då är det gött att ha en huvtröja så att det inte drar i nacken, säger Tage, som samtidigt drar händerna bakom huvudet som att han själv ska sätta på sig en huva för att illustrera.

Ulla-Britt inflikar med ytterligare en önskan:

– Termobyxor.

Här går volontären Anne Axelsson igenom skorna de fick häromdagen. Det är hon som håller i ordning i klädrummet på ovanvåningen.
Här går volontären Anne Axelsson igenom skorna de fick häromdagen. Det är hon som håller i ordning i klädrummet på ovanvåningen. Foto: Nellie Laine

Ria samarbetar med flera olika företag i samhället, och utan dem skulle det inte gå ihop. De berättar att de får matlådor från ett hotell men hade hoppats få från fler, som innan pandemin. Men på grund av inflationen har många sagt nej. Från flera matbutiker tar de emot bröd och ibland även färdiga matlådor – som häromdagen.

120 frysta matlådor fick Ria ta emot, och som kunde delas ut.

– De blev ju jätteglada, säger Tage.

Betydelsefullt arbete

Att Ria betyder mycket för den här gruppen av människor, och i vissa fall är helt livsavgörande, förstår man på den enkät som gjordes för en tid sedan. Där fick man svara på frågan: ”Vad betyder Ria för dig?”. Och svaren talade sitt tydliga språk: ”Hade jag ej Ria så hade jag slutligen svultit ihjäl”, ”Tack vare Ria överlever folk”, ”Det betyder allt för att orka kämpa vidare”.

– Det signalerar liksom att de har det svårt att få ihop dagen, säger Tage.

Ulla-Britt Påhlsson bläddrar bland svaren från enkäten. Hon har märkt att oron ökat bland de som besöker verksamheten.
Ulla-Britt Påhlsson bläddrar bland svaren från enkäten. Hon har märkt att oron ökat bland de som besöker verksamheten. Foto: Nellie Laine

Och Ulla-Britt, som är den som möter upp besökarna för ett samtal, har både sett ett ökat behov av att få prata men även en ökad oro bland besökarna.

– De finner en trygghet i att komma hit och sitta och prata – om allt. Man får vara lite av en förlängd arm och hjälpa dem med sjukhusbesök och telefonsamtal, säger hon.

Tage inflikar.

– Det finns många människor som inte har det bra. Vi försöker göra sådan bra vardag som möjligt för dem men vi är bara en liten del. Det finns ju mycket som vi inte kan lösa, de lite större sakerna – som boende till exempel, men då vänder vi oss till kommunen.

Veckans höjdpunkt

Just den här dagen känns vintern långt borta, så också oron för ökade priser. Det är fredag eftermiddag och det har blivit dags för en av veckans höjdpunkter på Ria – fredagsfikat. Drygt tjugo personer sitter runt det temporära långbordet, som dragits ihop av flera bord, och det skrattas och pratas.

På bordet har det bullats upp med chokladbollar, biskvier, wienerbröd, toscamazariner och kanelbullar. ”Oj, vad mycket gott”, utbrister Lena Johnsson som besöker Ria flera gånger i veckan.

– Det kan vara tomt på Ria, men när fikat är klockan två då bara dräller det in folk, säger hon, och fortsätter:

– Det här betyder mycket för oss allihop.

Lena Johnsson, till höger, besöker Ria flera gånger i veckan. Fredagsfikat är för henne en höjdpunkt på veckan: ”Det här betyder mycket för oss allihop”, säger hon.
Lena Johnsson, till höger, besöker Ria flera gånger i veckan. Fredagsfikat är för henne en höjdpunkt på veckan: ”Det här betyder mycket för oss allihop”, säger hon. Foto: Nellie Laine

Det dröjer inte förrän stolen bredvid Lena blir upptagen, hon har hållit en plats till vännen Jeanette Samuelsson.

– Det här är jättemysigt. Trevligt med sällskap och träffa alla jag känner, säger Jeanette.

Samtidigt som kaffekannorna skickas runt på bordet, och flera fyller på en påtår, hoppas både Tage och Ulla-Britt att de ska kunna fortsätta bjuda på fredagsfika och luncher till de mest behövande. Under förra året delade de ut totalt 12 500 luncher gratis och 8 000 matkassar.

Så med en vinter runt hörnet hoppas de nu på hjälp från allmänheten.

– Vi försöker så länge vi kan ge ut matlådor till de behövande men vi är beroende av hjälp. Det vi får in går oavkortat till de som behöver. Vi är väldigt noga med att hjälpen går till rätt personer.

Om du vill stödja verksamheten kontakta Tage Pettersson, verksamhetschef på Hela Människan Ria Karlstad, på 070-510 65 52.

Artikeltaggar

InflationKarlstadKläderOroligheterSamhälleVinter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.