Hoppa till huvudinnehållet

Köpte hus med pool på kommunal mark – erbjuds att köpa loss marken

Publicerad:
En villa i Karlstad med pool bytte nyligen ägare. I efterhand har det visat sig att poolen står på allmän mark. Fastighetsägaren erbjuds nu att köpa den felande marken.
En villa i Karlstad med pool bytte nyligen ägare. I efterhand har det visat sig att poolen står på allmän mark. Fastighetsägaren erbjuds nu att köpa den felande marken. Foto: Markus Schreiber

En villa i Karlstad, med utomhuspool på tomten, bytte nyligen ägare.

Nu har det uppdagats att poolen ligger på kommunal mark, varför fastighetsägaren erbjuds att köpa den felande marken.

– Köparen trodde att allt var rätt och riktigt, säger Fredrik Nilson, avdelningschef för markavdelningen.

Den som köper en bostad har undersökningsplikt, grovt förenklat motsvarar den vad en genomsnittlig köpare kan upptäcka vid en noggrann undersökning.

– Även mäklaren och säljaren har ett ansvar. Här verkar något ha blivit fel – någon gång och nu får man försöka att lösa situationen. Men att bygga saker på en annans mark är sällan en bra idé. Du måste veta var tomtgränsen går, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Nämnden ska under onsdagen ta ställning till en begäran om en planändring som gör det möjligt för den nuvarande fastighetsägaren att köpa loss den markbit som poolen står på och som i dag är allmän mark. Det är fastighetsägaren som betalar för planändringen.

I och med det inte är helt klarlagt när marken annekteras och av vem har teknik- och fastighetsförvaltningen haft ett öppet sinnelag i ärendet.

– Så är det, det är inte den nuvarande ägaren som tagit marken i anspråk, säger Fredrik Nilson.

Han ser inte att kommunen har någon användning för ytan, varför den kan säljas efter en värdering.

– Men det kan komma fram synpunkter under arbetet med planändringen, som fastighetsägaren begärt, som kan sluta med ett ja eller nej till ändringen, säger Fredrik Nilson och vill inte gå händelserna i förväg.

Hur uppdagades det att poolen stod på allmän mark?

– Det skedde strax efter köpet. Det händer att vi får påringningar om att folk har någonting utanför sin tomt. Då åker vi ut och kikar på det. I det här fallet var det en pool och nån bod, svarar Nilson.

Sticker det här ärendet ut?

– Ja, jag känner till ett annat ärende där någon var på väg att bygga en pool när en granne uppmärksammade ägaren på tomtgränsen. Annars brukar det handla om en vedbod, ett skjul, en studsmatta eller att gräsmattan sticker ut för långt.

Har du något råd till blivande husägare?

– Att ta reda på var tomtgränsen går brukar vara bland det första man gör. Jag skulle även kika på om det finns bygglov för de saker som är uppförda. Annars kan det bli en obehaglig överraskning med föreläggande och böter, svarar Fredrik Nilson.

Kommunen ritar om: ”Ingen allmänhet som blir lidande”Villaägare som använder kommunens mark – det här gällerHäckar växer ut över gatorna – nu tvingar kommunen villaägare att klippaVillaägare annekterade kommunal mark – hotas med Kronofogden

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovErik NilssonFredrik NilsonKarlstadNämnderStadsbyggnadTeknik- och fastighetsförvaltningenVillor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.