Hoppa till huvudinnehållet

Så vill Kristinehamns kommun spara energi: ”Kalla måltider i skolan sista utväg”

Publicerad:
Andreas Rudsvik är teknisk chef i Kristinehamns kommun.
Andreas Rudsvik är teknisk chef i Kristinehamns kommun.

Som alla svenska kommuner, brottas Kristinehamns kommun med ökade energikostnader. Därför ser tekniska förvaltningen över hur man kan spara bäst.

– Där vi tjänar mest och direkt är att titta på ventilation, sänka inomhustemperaturen och byta belysning. Det vi vinner minst på är kalla måltider i skolan. Det får därför bli sista utvägen om energikrisen slår till fullt, säger Andreas Rudsvik.

En energibesparing medför samtidigt investeringar i ny teknik, enligt honom. Som exempel ger han ledlampor i stället för glödlampor. Andreas Rudsvik är teknisk chef i Kristinehamns kommun.

– Ishallen och curlinghallen, är två gamla energislukande byggnader. Det finns därför ett förslag från Moderaterna att bygga nytt vid badhuset. Då kan man samordna energin. Det är en långsiktig satsning som vi inte löser energikrisen med, säger han.

Ska minska energiförbrukning

EU spår att energikostnaderna generellt kommer att öka med tio procent.Därför har unionen beslutat att alla medlemsländer ska minska energiförbrukningen med minst lika mycket.

– Det är inget krav från EU, bara en rekommendation. Vi vet inte om det blir framgångsrikt i Kristinehamn. Det är varje fall värt ett försök, säger Andreas Rudsvik.

Ny curlinghall riskerar dröja i Kristinehamn: ”Inflationen ställer till det”

Artikeltaggar

Andreas RudsvikBostad och byggenEUFörvaltningInvesteringarKristinehamnKristinehamns kommunModeraternaVentilation

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.