Hoppa till huvudinnehållet

Prognosen – 424 miljoner plus trots elpriserna: ”Vi vill ha ett starkt resultat”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Enligt den senaste delårsrapporten kommer Karlstads kommun, där Per-Samuel Nisser är ordförande i kommunstyrelsen, att göra en vinst på 424 miljoner under 2022.
Enligt den senaste delårsrapporten kommer Karlstads kommun, där Per-Samuel Nisser är ordförande i kommunstyrelsen, att göra en vinst på 424 miljoner under 2022. Foto: HP Skoglund

De höga elpriserna har en dubbel effekt på Karlstads kommuns ekonomi.

– Vi har en belastning med ökade kostnader, men också starka intäkter i andra änden, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Kärnkraftsaktierna och vattenkraftverket Tåsan beräknas ge ett plus på 205 miljoner.

Den ekonomiska prognosen efter åtta månader pekar på att Karlstads kommun går mot ett helårsresultat som är 200 miljoner kronor bättre än budget. Prognosen visar 424 miljoner kronor på sista raden.

– Vi vill ha ett starkt resultat så att vi kan kompensera för saker som inträffar. På så sätt påverkas inte den dagliga verksamheten, säger Nisser.

Det höga elpriset sätter främst sina negativa spår hos teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för de kommunala byggnaderna. Trots att elförbrukningen ligger på ungefär samma nivå som 2021 tros elkostnaden på helåret bli 125 miljoner kronor, dubbelt så mycket som förra året.

Det innebär att nämnden, enligt prognosen, missar budget med 70 miljoner. Då ingår ett planerat uttag av eget kapital på elva miljoner.

Totalt beräknas de politiska nämnderna backa 56 miljoner, 30 miljoner mer än prognosen efter fyra månader.

– Ofta återhämtar sig nämnderna ekonomiskt i slutet av året, men 2022 är ett speciellt år, säger Nisser

Vattenkraftverket Tåsan och aktierna i Oskarshamns kärnkraftverk ger ett tillskott till kommunkassan på 205 miljoner, 135 miljoner mer än budgeterat. Per-Samuel Nisser lägger till att även Karlstads Energi går bra. Årsprognosen pekar på 46 miljoner bättre än budget.

Resultatet, inklusive de kommunala bolagen, ser ut att landa på 639 miljoner, ett plus på 169 miljoner mot budget.

–Det är siffermässigt en stark prognos. Sedan visar delårsrapporten att även verksamheterna fungerar väl, trots stora påfrestningar i omvärlden, säger Per-Samuel Nisser.

Artikeltaggar

AktierBudgetarEkonomiKarlstads kommunKommunstyrelsenNämnderOskarshamns kärnkraftverkPer-Samuel Nisser

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.