Hoppa till huvudinnehållet

Bräck invald i prestigefyllt sällskap: ”Jättekul och hedrande”

Publicerad:
Från vänster: Daniel Andersson (barnbarn till Arvid Andersson), Ulf Sterner, Solveig Egman-Andersson, Sven-Göran Eriksson, Elisabeth Högström, Kenny Bräck och Anders Olsson.
Från vänster: Daniel Andersson (barnbarn till Arvid Andersson), Ulf Sterner, Solveig Egman-Andersson, Sven-Göran Eriksson, Elisabeth Högström, Kenny Bräck och Anders Olsson. Foto: Värmlands Idrottshistoriska Sällskap

Värmlandsidrotten har valt in ytterligare sju välmeriterade värmlänningar till Wall of Fame.

En av dem är Kenny Bräck, som åkte till Värmland från hemmet i London, för att motta utmärkelsen.

– Jag gav aldrig upp och var envis, säger Bräck om framgångsreceptet under karriären.

2019 valdes tio personer in i Wall of Fame och på lördagen valdes nummer 11 till 17 in. Återigen var det värmlänningar vars prestationer givit eko i världen som tog plats bland den redan välmeriterade skaran.

Bräck som inledde sin racingkarriär på vägarna kring Glava och på isen på sjön Stora Gla. Det bar hela vägen till Indy 500 och Bräck är för evigt en av de största inom motorsporten, inte minst i USA.

– Jättekul och hedrande att få vara med medans man fortfarande lever, skrattar han och fortsätter:

– Speciellt i ett otroligt landskap som Värmland där det finns så många idrottare som lyckats på olika områden – och varit så bra också.

”Gav aldrig upp”

Det var tack vare sin mångsidighet som Bräck lyckades bemästra samtliga discipliner han ställde upp i. Under karriären blev det bland annat Formel Ford, Formel 3000, Renault Clio, rally, ovalracing, go-kart, Indycar och X-games. Mångsidigheten kom just från att han redan tidigt i sin karriär provade olika underlag och discipliner.

1996 hade han möjlighet att skriva F1-kontrakt med McLaren – men Bräck valde bort teamet för brittiska F1-teamet Arrows. Men teamet gav inte Bräck bästa bilen och efter tester fick han nog. Det blev i stället USA och en otrolig framgångssaga trots allt.

Med Indy 500 som kronan på verket.

– Svårt att säga, men att jag gav aldrig upp och var envis, det var nog en stor anledning till att jag lyckades.

Tack vare vinsten 1999 är Bräck sammanflätad med den ikoniska tävlingen för all framtid.

Han var på plats när Marcus Ericsson vann 2022.

– Min kontakt med motorsporten är begränsad i dag. Jag hänger inte runt på motortävlingar längre. Men på Indy 500 har du ett moraliskt ansvar att vara där som tidigare segrare. Det är mycket pompa och ståt.

Kenny Bräck under Idrottsgalan 2020 när han delade ut pris till årets kvinnliga idrottare.
Kenny Bräck under Idrottsgalan 2020 när han delade ut pris till årets kvinnliga idrottare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad tyckte du om Ericssons insats?

– Han gjorde det bra och det var kul att se. Det är en tävling som kommer stanna med honom för alltid. Han tänker inte på det nu när han vann, men om 20 år kommer han göra det.

Bräck blev 2018 testchef för McLaren och har i dag lämnat det sportsliga hos biljätten.

– Jag bor fortfarande i London och det är väl ungefär som förut. Jag kör och testar mycket bilar, men tävlar inte varje söndag. Men vi är på olika banor i olika länder och testar. Men nu har jag flyttat från sportsidan till industrisidan. Det är mer bilar för allmänheten – även om det är extrema bilar som ska konkurrera med Ferrari.

Hur ser kontakten ut med Värmland i dag?

– Jag har mina vänner och föräldrar i Glava. Där är jag flera gånger per år, det är alltid roligt att komma hem. Det är rötterna för mig, Arvika, Glava och även Karlstad är mina hemtrakter, säger han.

Fakta: Här är de invalda – juryns motivering

11) Arvid Andersson (1919-2011) – tyngdlyftning

”Den lille atleten från Fryksdalen, som ärvde sitt smeknamn från en cirkusartist, var så stark att förhandsfavoriten i VM svimmade. Den allra bäste när svensk tyngdlyftning var som störst”

12) Ulf Sterner (1941) – ishockey

”Enligt många Sveriges allra bäste ishockeyspelare någonsin. Hade split vision och spelsinne i särklass. Dessutom en av sportens allra största profiler. En showman och publikmagnet”

13) Solveig Egman-Andersson (1942) -gymnastik

”Alla tiders allra främsta värmländska gymnast. Nådde världseliten trots ytterst knappa resurser. Mycket fick hon själv fixa och betala ur egen kassa”

14) Sven-Göran Eriksson (1948) – ledare

”Sveriges klart mest välmeriterade fotbollstränare. En av den största sportens allra största världskändisar. Press med understöd blev hans framgångsrika signum. Vågade behålla ett humanistiskt ledarskap även där det tidigare styrts med järnhand”

15) Elisabeth Högström (1951) – curling

”Värmlands första stora internationella curlingstjärna. Rutinerad och pålitlig skipper i flera konstellationer som bar hennes efternamn”

16) Anders Olsson (1965) – simning/parasport

”Från sängliggande och tablettberoende vårdpaket till världsstjärna. Svensk parasports störste profil. En positiv kämpe som inte skyr supertuffa utmaningar. I stället letar han upp dem och uppfinner många själv”

17) Kenny Bräck (1966) - bilracing

”Värmlands störste motorstjärna genom alla tider. En munter västvärmlänning som blev publik- och mediefavorit. En av de mest kända svenskarna i USA”

Fotnot: De invalda sorteras efter ålder.

Artikeltaggar

Kenny BräckMotorSportSportVärmlands Idrottshistoriska Sällskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.