Hoppa till huvudinnehållet

Låst läge för uppskattad bar i Lillängshamnen: ”Kanske flyttar söderut istället”

Publicerad:
Hammarö Beach Club blev superpopulärt sommaren 2021, men därefter har det blivit allt svårare för paret Klemner Hagen att blidka Hammarö kommun.
Hammarö Beach Club blev superpopulärt sommaren 2021, men därefter har det blivit allt svårare för paret Klemner Hagen att blidka Hammarö kommun. Foto: Privat

Den enkla containerbaren i Lillängshamnen har varit en mycket uppskattad verksamhet bland ortsborna. Men nu verkar det vara stopp.

Bygglovet gick ut sista september, och en ytterligare förlängning blir det inte. Även deras fråga om ett nybygge fick nej.

– Jättetrist, säger Anna-Malin Klemner Hagen.

Caféet går i konkurs: ”Väldigt dålig tajming”

Det var sommaren 2021 som hon och maken Mark öppnade containern under namnet ”Hammarö Beach Club”, då med serveringstillstånd. Många boende och tillresta strömmade till för att få en öl och en bit mat med utsikt över båthamnen.

Succén gjorde att paret sökte om en förlängning även över sommaren 2022, men då blev det ett annat besked. Något nytt utskänkningstillstånd kunde inte komma på fråga.

– Vi fick ett tillfälligt bygglov som gick ut nu, den sista september. Vi valde därför ett lite annat koncept, ”Maggies bar”, den här sommaren. Det blev väl helt ok, men väldigt många gäster efterlyste att kunna ta ett glas öl eller vin.

Redan hösten 2021, när tillståndet gavs, fick paret dock klart för sig att detta skulle bli sista sommaren.

Anna-Malin Klemner Hagen hade gärna sett en fortsättning för containerkonceptet i Lillängshamnen, men där blev det blankt nej. Och ett permanent bygge där Näckrosen låg skulle bli ett alltför stort projekt, anser hon.
Anna-Malin Klemner Hagen hade gärna sett en fortsättning för containerkonceptet i Lillängshamnen, men där blev det blankt nej. Och ett permanent bygge där Näckrosen låg skulle bli ett alltför stort projekt, anser hon. Foto: Lisa Olaison

– Det vi fick höra var att kommunen inte ville ha sån här verksamhet i hamnen. Jättetrist, förstås. Vi har funderat fram och tillbaka, och ett alternativ har varit att flytta till södra Sverige där jag har släkt. Men vi gillar ju det här konceptet, så vi ville göra ett sista försök.

Det paret tänkte sig var ett nybygge på ungefär samma plats; en mindre sjöbod vilken skulle användas som sommarbar. Men även där blev det stopp. Hammarö kommun hänvisar till detaljplanen som inte tillåter permanent byggnation mellan vägen och bryggorna.

– Det är en nivåskillnad på bortåt en meter på den plats där containern stått uppställd, det skulle i så fall behöva fyllas ut och det är inte aktuellt. Det finns däremot möjligheter enligt detaljplanen för byggnation vid parkeringen, där restaurang Näckrosen låg en gång i tiden, säger samhällsbyggnadschef Ulrika Jansson.

Inga svar att ge

Varken hon eller någon annan på kommunen har dock svar på varför det inte är möjligt för paret att få fortsatt tillfälligt tillstånd för containerbaren. Jansson hänvisar till miljö- och byggförvaltningen, som i sin tur hänvisar tillbaka till kommunledningskontoret.

För Anna-Malin Klemner Hagen står nu hoppet till Hammaröpolitikerna, som hon hört har visat intresse för ärendet:

– Ja, jag vet i alla fall att Miljöpartiet sagt att de ska ta upp det efter att det blivit klart med ett nytt styre. Det är ju tydligt att Hammarö har mycket striktare regler än till exempel Karlstad, där den här sortens verksamhet får mer fritt spelrum. Och så kan det ju vara. Men det är trist för oss och Hammaröborna.

Artikeltaggar

Anna-Malin Klemner HagenBostad och byggenBygglovByggnationDetaljplanerHammaröHammarö kommunLillängshamnenMiljöpartietNäringslivÖl

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.