Hoppa till huvudinnehållet

Fasaden nästan klar – snart flyttar bion in

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Delar av Kulturskolans verksamhet har redan flyttat in och det står inte på innan Fasaden blir det kulturhus som efterfrågats. Christos Charalambidis visar stolt runt i den väldiga byggnaden.
Delar av Kulturskolans verksamhet har redan flyttat in och det står inte på innan Fasaden blir det kulturhus som efterfrågats. Christos Charalambidis visar stolt runt i den väldiga byggnaden. Foto: Daniel Olausson

Ett halvårs intensivt renoveringsarbete är inne på sluttampen.

Nu har de första verksamheterna börjat flytta in i Fasaden.

VF fick en rundtur.

Fönster och dörrar, väggar och tak, lampor, el och ventilation.

Och mycket mer förstås. Fastighetsägaren Christos Charalambidis har haft att göra de senaste sex månaderna.

– Kommunen fattade beslutet den 27 mars i år och innan dess hade vi inte gjort något. Jag tror vi hade ett underskrivet kontrakt runt 6-10 april, då drog vi igång för fullt.

Det är fascinerande hur den så centralt belägna Fasaden har stått sig så väl genom åren. Christos Charalambidis pratar sig varm om allt från parkettgolv till de förhållandevis nyklädda stolarna i biosalongen.

Det var från dess stora scen och med de 221 stolarna framför sig han bestämde sig. Då var det mäklaren Bengt Pettersson som visade honom runt i samband med förvärvet av grannfastigheten.

– Han släppte in oss här vid den bakre dörren, säger Christos Charalambidis.

– När jag kom ut på scenen så lyckades han få igång de 4-5 lamporna som lyste och jag bara kände, fan vilken häftig lokal! Och vad ska jag med en biograf till mitt i Hagfors? Det vet jag inte, men bara att komma in i lokalen som varit övergiven i flera år och få känna att det inte luktade instängt eller illa, det gav mig en känsla av att det är byggt med en viss kvalitet och något det går att bygga vidare på.

Det var biografen som fick Christos Charalambidis att bestämma sig, och under slutet på vecka 44 är tanken att den första premiärvisningen ska genomföras.
Det var biografen som fick Christos Charalambidis att bestämma sig, och under slutet på vecka 44 är tanken att den första premiärvisningen ska genomföras. Foto: Daniel Olausson

Han skojar med sin bror Georgios ute i foajén. De båda driver tillsammans det familjeföretag som köpte fastigheten för några år sedan.

Och till den omfattande renoveringen av byggnaden, som är i fyra plan och över 2 470 kvadratmeter inklusive utomhusytorna tog de hjälp av sina söner.

– Vi har bytt varenda glödlampa här inne, säger Christos och tittar upp mot det väldiga taket i biografen.

– Och hur byter man glödlampor sju meter upp och bland alla stolar? Jo, man skickar upp sonen på en ställning, ler han.

– Det är utmanande att lyfta upp en fastighet som är 60 år gammal. Men vi har pannben som är 82 centimeter tjocka, så vi ger oss inte.

Ett flertal rariteter har hittats under renoveringstiden. ”Har du sett en sådan här? Det är en ’kådis’”, ler Christos Charalambidis.
Ett flertal rariteter har hittats under renoveringstiden. ”Har du sett en sådan här? Det är en ’kådis’”, ler Christos Charalambidis. Foto: Daniel Olausson

Han visar vägen ned till källarplanet. Här ska han visa två häftiga grejor.

– Nej, tre häftiga saker, rättar han sig.

Han hittar en kartong full med gamla tablettaskar som hittats under renoveringsarbetet, han pustar lite när han visar upp den enorma ventilationsanläggningen – ”hur får man ned den här i källaren?” – och så var det det här med parkettgolven.

Golv i original

Han sviktar lite lätt i knäna i den forna idrottssal som numera är musikstudio.

– Vi fick tag i Rudolf, en holländare som är parkettslipare. Han sade på sin härliga hollandssvenska ”vilket kvalitet det här är”, så han har slipat parkettgolvet som är 60 år gammalt och i original. Det är så sjukt häftigt. Och det var nummer tre, ler han.

Men det finns mycket som sticker ut. Alla färger, de smakfullt och modernt inredda smårummen och kontoren, den charmiga krocken mellan 2020-tal och 1960-tal och den samlingslokal som fritidsgården håller på att flytta in i.

Samlingslokalen med sina stor fönster mot centrala Hagfors är förstås något som sticker ut och här är fritidsgården i full färd med att flytta in.
Samlingslokalen med sina stor fönster mot centrala Hagfors är förstås något som sticker ut och här är fritidsgården i full färd med att flytta in. Foto: Daniel Olausson

För det är nära. Biografen hoppas starta upp sin verksamhet i slutet på vecka 44, och Kulturskolan har redan kommit igång med delar av sin verksamhet.

Vad känner du själv kring den här lösningen med kommunen?

– Jag tycker den är jättebra, på många sätt. Rent spontant så känner jag av att den här fastigheten har betytt mycket för väldigt många. Jag som är från en annan stad har inte upplevt det på det sättet, men det blev jag snabbt medveten om. Sedan det blev klart med kommunen och jag började renovera så har det kommit människor nästan varje dag och frågat och pratat, och det är jag inte van vid.

– Men att få den responsen av vanliga Andersson och Svensson på gatan, det är belönande och kul, det sporrar mig.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

Bengt PetterssonBiograferBostad och byggenFasadenFastigheterFritidsgårdarHagforsRenoveringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.