Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Putins våldsmaskineri mot den egna befolkningen är förfärande starkt

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Fortsatt viktigt med svensk solidaritet med Ukraina.
Fortsatt viktigt med svensk solidaritet med Ukraina. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ukraina är beroende av det stöd som vi svenskar och andra demokratiskt sinnade kan ge dem, menar vänsterpartisten Agne Sandberg, Karlstad, i den appell som framfördes vid en manifestation till stöd för Ukraina i Karlstad i veckan.

Sedan gott och väl en månad har vi nåtts av goda nyheter från Ukraina. Senast i lördags då den viktiga Krimbron sprängdes. Den stod färdig 2018 – ett av Putins prestigeprojekt som bekräftelse på Rysslands annektering av Krim.

Bit för bit, område efter område befrias från de ryska invasionsstyrkorna, ockupanterna och marionetter.

Samtidigt - fortsatt hotfulla utspel från Putin och hans handgångna män i Kreml. Missiler, drönare och raketer avfyrade på distans mot civila mål. Senaste dygnet i Kiev. Fortsatta ryska terrorbombningar. Massmobilisering har inletts och vi måste oroa oss över att Lukashenkos Belarus i dagarna förklarat att man kommer att strida tillsammans med ryssarna. Och Putin synes beredd att även använda det yttersta av alla vapen - atombomben.

Huruvida massmobiliseringen lyckas, och leder till återupptagna ryska framryckningar är dessvärre en öppen fråga. Just nu, och i det korta perspektivet verkar den bli ett misslyckande. Hundratusentals unga män flyr Ryssland för att undgå inkallelse. Tusenden som med risk för livet demonstrerar mot kriget runt om i Ryssland.

Förmodligen motiverat av en blandning av självbevarelsedrift - jag vill inte dö - och insikten att ”specialoperationen” är ett orättfärdigt, internationellt fördömt, fullskaligt krig mot broderfolket i söder, ukrainarna.

Vi kan också se detta som ett hoppfullt tecken på att Putins järngrepp över media och informationsflöde har sprickor. Sprickor som gör det möjligt för den enskilde ryssen att ifrågasätta den putinryska drömmen om ett återupprättat Sovjetunionen.

Men Putins våldsmaskineri mot den egna befolkningen är förfärande starkt. Vi vet inte säkert vad utgången blir.

Allra minst på lite längre sikt - lyckas den ryska mobiliseringen? Lyckas de utbilda rekryterna, motivera dem och förse dem med vapen? I så fall kan det ryska trycket mot Ukraina intensifieras om några månader eller ett halvår framöver.

Det enda vi med säkerhet vet, är hur avgörande det ukrainska folkets försvarskamp om rätten till sitt land är. De har rätten på sin sida! Och att de i allra högsta grad är beroende av det stöd som vi svenskar och andra demokratiskt sinnade kan ge dem.

Det stödet ska vi ge dem. Det handlar om solidaritet med ett kämpande folk. Det handlar också om vår och övriga Europas framtid. Vinner Putin det här kriget, står sannolikt flera av de ryska randstaterna på tur. Vad vill ryssarna med Östersjön?

Därför ska vi fortsätta manifestationer här på Stora torget så länge det behövs. Därför ska vi fortsätta lämna de bidrag vi kan ge som enskilda personer till stöd för ukrainare - här hemma och till dem som lever, överlever och kämpar i Ukraina.

Därför är vi skyldiga att genom våra olika organisationer påverka besluten i regering och riksdag, så att det svenska stödet i form av humanitära insatser och vapen fortsätter.

Ukrainas sak är vår! Allt stöd till Ukraina och det ukrainska folket! Ryssland ut ur Ukraina!

Agne Sandberg, vänsterpartist

(Appell till stöd för Ukrainas kamp - Stora torget i Karlstad 10 oktober)

Artikeltaggar

DebattKrigRysslandUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin