Hoppa till huvudinnehållet

Den omstridda lekparken är invigd: ”Jätteskoj”

Publicerad:
Nu är den nya äventyrslekparken på Skutberget i Karlstad invigd. Foto: Peter Bäcker

Efter en turbulent tid står nu Skutbergets äventyrslekpark färdigbyggd.

– Det har varit viktigt för oss att ge dem det, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstad.

Det var i början av 2021 som Karlstads kommun började anlägga lekplatsen, men efter att det uppmärksammats att den delvis låg inom strandskyddat område så överklagade Skutbergets Wenner bygglovet för lekplatsen.

Överklagan gick Skutberget Wenners väg och lekplatsbygget stoppades tills en ny plats att bygga på hittades – och nu, efter invigning på tisdagen, står äventyrslekparken redo för lek.

Erik Nilsson vill att Skutberget ska vara en plats för både äldre och yngre. För de vuxna har det tidigare funnits rikligt med anpassade aktiviteter och platser, men för barnen har det funnits färre.

– Vårat mål i hela processen har varit att barnen ska få något mer där ute, det har varit viktigt för oss att ge dem det. Vi känner att det inte har funnits en naturlig samlingsplats för de yngre ute på Skutberget, vilket det gör nu, säger Erik Nilsson.

Foto: Peter Bäcker

Efter den struliga starten har slutspurten på projektet gått snabbt.

– Det har gått bra på slutet. Det var ett bra tempo och det är jätteskoj att det är på plats, även fast det inte riktigt blev enligt ursprungsplanen.

Från början var tanken var att man som förälder skulle kunna ha uppsikt över både badplatsen och lekplatsen samtidigt. Med äventyrslekplatsens nya placering tvingas föräldern istället välja vilken av platserna som ska vara närmast.

Trots det är Erik Nilsson nöjd med resultatet.

– Det kompletterar det som finns för barn där ute på ett bra sätt, och en äventyrslekpark är ju just det som Karlstadsborna har velat ha på Skutberget.

På en äventyrslekplats ryms balansövningar och mer utmanande lek än på en vanlig lekplats, förklarar Erik Nilsson. Lekplatsen är byggd i naturmaterial vilket ska inbjuda till lek även i närområdet och omkringliggande skog.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättErik NilssonKarlstadKarlstads kommunLekplatserSamhälleSkutbergetSkutbergets WennerStrandskydd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.