Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Det blir nog ingen ny kärnkraft i Sverige

Publicerad:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill kanske helst glömma sina löften under valrörelsen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill kanske helst glömma sina löften under valrörelsen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Före valet lovade Moderaternas Ulf Kristersson att snabbt bygga ny kärnkraft genom att subventionera den med 400 miljarder kronor i kreditgaranti. Det var vad han ville lova i kampen mot klimatuppvärmningen. Nu kan vi nog förvänta oss beskedet att, tyvärr, så snabbt går det nog inte. Personligen misstänker jag att han helst vill glömma vad han sagt i frågan, skriver debattören Wolfgang Ranke.

För el från ny kärnkraftverk är alldeles för dyr, jämfört med el från vind och sol, även om man räknar in de åtgärder för lagring och förbrukningsstyrning som behövs eftersom vinden inte alltid blåser och solen inte alltid skiner. Och så är ny kärnkraft onödig eftersom det finns dessa förnybara alternativ.

Dessutom tar det minst 15-20 år att bygga nya kärnkraftverk i demokratiska länder, ännu längre om man vill vänta på de prisade (men tyvärr än så länge icke existerande) gulliga små modulära reaktorerna. För att uppnå utsläppsminskningen 2030 enligt Parisavtalet, måste det tills dess ändå byggas ut vind- och solkraft så att den nya kärnkraften blir onödig när den kanske äntligen är på plats.

Och hur planerbar är kärnkraft egentligen?

Den halva franska reaktorflottan står stilla pga. revisioner, sprickor och störningar. Under sommaren stod Ringhals 3 stilla i tre månader efter att ett bränsleelement ramlat ner under bränslebyte. Och Ringhals 4 står stilla sedan slutet av augusti och fram till slutet av januari, minst. Man har slarvat och den skadade tryckhållaren måste repareras. Detta är inte lätt eftersom den befinner sig i den svårt radioaktivt kontaminerade reaktorinneslutningen. För att komma åt skadan måste först en robot byggas. Jag gissar att återstarten kommer att förskjutas ytterligare.

I samband med den stora efterfrågan på el från kontinenten har detta drivit upp elpriserna i södra Sverige. Men elbrist har vi ändå inte: Det produceras så mycket att Sverige kan nettoexportera i genomsnitt lika mycket som två till tre (fungerande) kärnreaktorer producerar. Och detta trots att två reaktorer inte producerar. Forsmark 1 servas just nu och Ringhals 4 måste repareras, se ovan.

Boo Nilsson (VF, 27 sep) insisterar i sitt debattinlägg att det var "i förtid" att reaktorerna Ringhals 1 och 2 stängdes 2019-2020, med över 45 år på nacken och att det berodde på en politisk intrig av MP och S. Men faktiskt var det helt enkelt för dyrt att genomföra nödvändiga upprustningar.

Att de stängdes ska vi vara glad för. För kärnkraft är inte bara dyr, onödig och tar för lång tid att bygga. Den är även farlig, särskilt när reaktorerna blir gamla som de nedlagda var. Aldrig är kärnkraftverk ofarliga i drift, de producerar farlig avfall som egentligen ingen vet hur man ska bli av med den. Och i kris eller krig visar det sig att kärnkraft är en särskilt dålig idé. Läget i de ukrainska kärnkraftverken belyser detta.

Ett kärnkraftverk får aldrig överges. Vilken hybris att tro att man kan garantera detta!

Wolfgang Ranke

Medlem i Föreningen Värmland mot Kärnkraft

Artikeltaggar

DebattEnergiförsörjningKärnkraftRinghalsUlf KristerssonVattenkraftVindkraft