Hoppa till huvudinnehållet

De ska styra Arvika framöver – C får nyckelposition: ”En glädjens dag”

Publicerad:
Arvikas nya fyrpartistyre: Alina Koltsova (MP), Mona Smedman (C) och Ulf Jonsson (C), Zara Hedelin (V), Peter Söderström (S) och Kenneth Johannesson (S).
Arvikas nya fyrpartistyre: Alina Koltsova (MP), Mona Smedman (C) och Ulf Jonsson (C), Zara Hedelin (V), Peter Söderström (S) och Kenneth Johannesson (S). Foto: Peter Bäcker

Centern väljer att gå vänsterut i Arvika. Under de närmaste fyra åren ansluter sig partiet till den tidigare styrestrion S, V och MP.

– Det är en glädjens dag! Vi har inte varit ett del av en styrande koalition här sedan 1979, säger Mona Smedman (C).

LISTA: Kommunerna där det kan bli maktskifte – och de som sitter säkert

Den nya koalitionen presenterades i samband med en pressträff på torsdagsförmiddagen, där representanter från S, C, V och MP deltog.

Valet för lite drygt en månad sedan innebar att S tappade två mandat, och därmed behövdes ytterligare stöd för en majoritet. Lösningen blev alltså – precis som i Region Värmland – att Centern tog steget över. Därmed säkrades 26 av 49 mandat.

Slutgiltigt beslut togs så sent som i tisdags kväll på ett internt C-medlemsmöte.

– Det var en klar majoritet som röstade för det här alternativet, sen finns det alltid de som har andra åsikter men så fungerar demokratin. För oss var det avgörande att vi bedömer att vi får igenom mest av vår politik i den här konstellationen, säger Mona Smedman.

På frågan om SD:s medverkan i en potentiell högerkoalition påverkade beslutet låter hennes partikollega Ulf Jonsson antyda svaret:

Ulf Jonsson (C) vill inte rakt ut peka ut SD som ett huvudskäl till att partiet valde att gå vänster ut, men: ”Värdegrundsfrågorna är viktiga för oss”.
Ulf Jonsson (C) vill inte rakt ut peka ut SD som ett huvudskäl till att partiet valde att gå vänster ut, men: ”Värdegrundsfrågorna är viktiga för oss”. Foto: Peter Bäcker

– Jag vill inte prata om andra partier, men värdegrundsfrågorna är viktiga för oss. Vi vill värna demokrati och rättssäkerhet, man ska inte kunna utvisas ur landet för något en släkting gjort. Såna saker har spelat in i vårt beslut.

Partiet kommer nu få lägga fokus på framför allt företagande och landsbygdsfrågor och kommer därför att tilldelas en post som vice ordförande i kommunledningsutskottet, med extra ansvar för de frågorna.

Peter Söderström (S) sitter i och med uppgörelsen kvar som kommunalråd. Han beskriver sina känslor som lättnad och glädje.

Peter Söderström (S) ser positivt på att C ansluter till den tidigare styrestrion: ”Vi får vara ärliga och säga att vi varit dåliga på företagarfrågor, till exempel. Där kan C bidra med mycket”.
Peter Söderström (S) ser positivt på att C ansluter till den tidigare styrestrion: ”Vi får vara ärliga och säga att vi varit dåliga på företagarfrågor, till exempel. Där kan C bidra med mycket”. Foto: Peter Bäcker

– Vi insåg att vi måste hitta ytterligare stöd, för vi kände att vi behöver ha majoritet i ett osäkert och tufft läge för kommunen. Men både personligt och politiskt har vi bra förutsättningar med Centerpartiet, vi har haft jättebra samtal.

Just företagarbiten gjorde också att allt föll på plats, menar han.

– Vi ska vara ärliga kring att när det gäller företagarfrågor så har vi varit dåliga. I Svenskt Näringslivs ranking nyligen var vi solklart sämst i Värmland, så där hoppas jag att Centerpartiet kan hjälpa till att förbättra positionen.

Söderström och hans styrelsepartners betonade att man kommer att ta fram en gemensam plattform för politiken framåt. I samband med det kommer också poster att fördelas. Det som kommunicerades på torsdagen var att samarbetet i första hand kommer att bygga på hållbarhet: ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

I uppdelningen får V extra ansvar för den sociala hållbarheten och MP för den ekologiska.

Precis som i regionen blir det S, V, C och MP som styr Arvika de närmaste åren. Med socialdemokraten Peter Söderström (längst til vänster) som kommunalråd.
Precis som i regionen blir det S, V, C och MP som styr Arvika de närmaste åren. Med socialdemokraten Peter Söderström (längst til vänster) som kommunalråd. Foto: Peter Bäcker

– Vi vill bland annat sträva efter att Arvika kommun ska bli den bästa arbetsgivaren, bland annat genom språkombud på arbetsplatserna för att underlätta för anställda från andra länder. Även en föreningslots som ska jobba med integrations- och funktionsrätt är något vi vill tillsätta, säger Zara Hedelin (V).

Alina Koltsova (MP) tryckte på klimatfrågan:

– Vi har absolut ett svårt ekonomiskt och säkerhetspolitiskt läge, men klimathotet finns hela tiden där och drabbar alla sektorer. En klimatsamordnare som kan genomlysa alla verksamheter och se hur vi jobbar med de frågorna är något vi vill få på plats inom kort.

Oppositionsledaren fick veta via media: ”Bedrövligt dåligt”

Artikeltaggar

Alina KoltsovaArvikaArvika kommunCenterpartietKommunfullmäktigeMiljöpartietMona SmedmanNäringslivPeter SöderströmPolitikSocialdemokraternaUlf JonssonVal 2022VänsterpartietZara Hedelin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.