Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska staden får arrangera para-SM i simning: ”Känns riktigt coolt”

Publicerad:
Hammarötjejen Lina Watz tillhör världseliten i para-simning och kan komma till start på SM i Säffle.
Hammarötjejen Lina Watz tillhör världseliten i para-simning och kan komma till start på SM i Säffle. Foto: JOEL MARKLUND FOR OIS

För första gången någonsin kommer para-SM i simning att arrangeras i Värmland.

Och det blir Säffle som får stå som arrangörsstad.

– Det känns riktigt coolt att vi får arrangera para-SM som den första värmländska klubben någonsin, säger Malin Borén som är kassör i Säffle Simsällskap.

Hösten 2023 intar Sveriges bästa, och några av världens bästa, parasimmare Säffle där medaljerna för första gången kommer delas ut i en värmländsk stad.

Det årliga mästerskapet är för personer med rörelsehinder, synskada eller intellektuell funktionsnedsättning.

Malin Borén och Säffle Simsällskap har med glädje inlett arbetet med nästa års tävlingar och det är stora förväntningar från klubbens sida.

– Det känns riktigt coolt att vi får arrangera para-SM som den första värmländska klubben någonsin. Vi har god erfarenhet av tävlingar sedan tidigare och den nya simhallen möjliggör den här typen av evenemang, säger Borén i ett pressmeddelande.

”Väldens bästa”

Ungefär ett 50-tal simmare kommer att vara på plats i Säffle och Malin Borén ser fram emot simning i världsklass där bland annat 26-åriga Lina Watz kan komma till start.

Hammarötjejen som har flera EM-medaljer och två Paralympics i bagaget kan nu för första gången tävla i ett mästerskap på hemmaplan.

– Sverige är ett väldigt starkt land inom para-simning och många av dem som kommer till oss tillhör världens bästa para-simmare. Säffle Simsällskap har en väldigt duktig para-simmare som bland annat deltagit i para-VM, berättar Borén och syftar på Tobias Klasson.

VM- och EM-meriterade Tobias Klasson tävlar för Säffle Simsällskap.
VM- och EM-meriterade Tobias Klasson tävlar för Säffle Simsällskap. Foto: Jenni Jansson

Uppfyller alla kriterier

Dennis Fredriksson är mästerskapsansvarig vid Svenska Simförbundet och hans uppgift är att hitta bassänger som är lämpliga att arrangera para-SM i.

– Säffles simhall uppfyller alla våra kriterier. Här finns en stark intern organisation, en egen paraverksamhet, samt en bra möjlighet att paketera det idrottsliga med boende som är lämpligt för dem med funktionsvariationer.

I pressmeddelandet från Säffle SS säger man också att kommunen stöttar arrangemanget genom att ge ett evenemangsstöd till tävlingen.

Artikeltaggar

Lina WatzParasportSäffle simhallSimsport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.