Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljöverket: Inga krav på arbetsskor inom vården

Publicerad:
Det är inte självklart att vård- och omsorgspersonal bör förses med arbetsskor, och det blev inte jättemycket tydligare efter Arbetsmiljöverkets utredning. Foto: Per Larsson / TT

Särskilda arbetsskor kan minska riskerna för arbetsrelaterade belastningsskador, men det bör ses i kombination med andra åtgärder.

Det anser Arbetsmiljöverket, som inte tycker att krav på skor bör införas inom vård och omsorgen.

Frågan om huruvida personal verksamma inom vård och omsorg ska förses med både arbetskläder och arbetsskor är ständigt återkommande och det senaste exemplet är från Munkfors där Marika Lindberg, skyddsombud för Kommunal, startat en insamling i hopp om att få kommunen att förse personalen med rätt sorts sko på fötterna.

Hon tar emot Arbetsmiljöverkets rapport med besvikelse.

– Men jag är inte förvånad, säger hon som har hunnit lämna över sin namninsamling med 137 påskrifter.

Hur då?

– Jag är inte förvånad av den anledningen att det är ett kvinnodominerat yrke. Vi är en väldigt eftersatt yrkesgrupp, något som pandemin verkligen blottlagt.

– Politiken säger ju att det finns ett initiativ, som jag skrev när jag nu lämnat in namninsamlingen att jag hoppas att de, nu när utredningen är klar, nu skrider till verket med detta.

Snårig fråga

Frågan om eventuell förmånsbeskattning tas av förklarliga skäl inte upp av Arbetsmiljöverket, det ingick inte heller i deras uppdrag. Däremot kan deras utfall eventuellt ligga kampen om arbetsskor i fatet.

Just frågan om arbetsskor är snårig rent skattetekniskt. Ska du som arbetsgivare förse personalen med så kallade ordinära klädesplagg, alltså vanliga kläder, utan skatteplikt måste fyra utpekade villkor uppfyllas:

• Kläderna måste tillhandahållas för att användas i tjänsten och de måste vara obligatoriska att använda i tjänsten för den anställda.

• Kläderna måste också vara enhetliga och avpassade för tjänsten, samtidigt som de också måste förses med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de så att säga märkbart avviker från vanliga klädesplagg.

Dessutom måste logotypen vara av både storlek och placering så att den tydligt uppfattas, och det är här skorna kommer in.

Skatteverket skriver följande på sin hemsida:

Detta innebär att vissa klädesplagg normalt inte kan komma i fråga för skattefrihet, t.ex. underkläder och skor.

Fått backa i Uppsala

Tidningen Vårdfokus rapporterade veckan före valet om hur försök att införa arbetsskor har gjorts på flera håll i landet, och i exempelvis Region Uppsala har man backat, främst på grund av skattetekniska skäl.

Vilken sorts betydelse Arbetsmiljöverkets bedömning får i nuläget får vara osagt så länge. Myndigheten skriver i sin rapport att det snarare är andra arbetsmiljömässiga prioriteringar som bör göras i första hand för att förebygga och minska risken för belastningsskador hos personal som står och går mycket på hårt underlag.

Man skriver också att det är inget som hindrar att lämpligt utformade arbetsskor används som en del i det åtgärdsarbetet och det inte heller är något som hindrar arbetsmarknadens parter från att komma överens om att tillhandahålla sin personal arbetsskor, vilket är det Marika Lindberg tagit fasta på här ovan, och hon framför också att man i exempelvis Nyköping inför fria arbetsskor till personalen efter årsskiftet.

Kommunal tar strid

VF har sökt Munkfors kommun i frågan, Kommunals ordförande Malin Ragnegård är tydlig med sin inställning i en intervju med Kommunalarbetaren.

– Vi kommer att fortsätta att ta strid för det här, det är en arbetsmiljöfråga, en jämställdhetsfråga och en rimlighetsfråga. Det borde vara självklart att när man kommer till en arbetsplats ska man bli klädd med de kläder och den utrustning som krävs för att man ska utföra det jobbet och förebygga skador. Då är arbetsskor en självklar del i det, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Namninsamling för arbetsskor inom vården – trots att det redan är på gång

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetsmiljöverketKläderKommunalMalin RagnegårdMunkforsMunkfors kommunOmsorgRegion UppsalaSkatteverketVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.